#Brussel

Juncker: niet met de vinger naar België wijzen

12 april 2016Leestijd: 2 minuten

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vindt dat alle Europese lidstaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de aanslagen in Brussel. België moet niet de les worden gelezen, bepleitte hij tijdens een debat in het Europees Parlement over de aanslagen in Brussel.

‘Fragmentatie maakt ons kwetsbaar,’ zei Juncker dinsdag. Hij laakt de houding van de 28 lidstaten, die na de terreuraanslagen in Parijs al beloofden om nauwer samen te werken in de strijd tegen terreur.

Van dat voornemen kwam volgens Juncker weinig van de grond. De aanslagen in de Belgische hoofdstad van 22 maart waren wat hem betreft het resultaat van een ‘collectief falen’. Wat Juncker precies bedoelt met een ‘Veiligheidsunie’ is niet duidelijk.

Lees ook Interpol: tienerbroer van Abaaoud onderweg naar Europa2016-03-31 08:18:32 Police block the street outside the council chamber in Brussels, where two terrorism cases will behind closed doors, on March 31, 2016. Paris attacks suspect Salah Abdeslam wants to cooperate with French authorities, his lawyer said on March 31, 2016, confirming that his client wanted to be extradited from Belgium to France. "He wants to cooperate with the French authorities," lawyer Cedric Moisse said, as a prosecutor was set to travel to the prison in the city of Bruges where Abdeslam has been held since March 18 for an extradition hearing. Abdeslam has not spoken to investigators since Brussels was hit by suicide bombs at the airport and a metro station last week. He has links to several of those involved in the attacks on the Belgian capital. / AFP PHOTO / JOHN THYS

Kritiek

De EU-voorzitter stelt het niet op prijs dat andere landen met de vinger naar de Belgen wijzen en neemt het voor hen op. ‘Geen land zou een ander de les moeten lezen. Zeker België niet, een land dat onder grote druk staat’.

De Belgen kregen de afgelopen tijd inderdaad veel kritiek te verduren. Vooral het feit dat terrorist Salah Abdeslam zich na de aanslagen in Parijs maandenlang in de Brusselse wijk Molenbeek schuilhield, in het zicht van de veiligheidsdiensten, schoot veel landen in het verkeerde keelgat.

Afshin Ellian: ‘Falend België wil eigen problemen niet onder ogen zien’

Tekortschoten

Maar die kritiek kwam niet alleen vanuit de EU. Ook de Verenigde Staten hebben flink uitgehaald naar de veiligheidsdiensten in Brussel, die vooral in het delen van informatie ernstig tekort zouden schieten.

Bij de uitzetting van de zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui van Turkije naar Nederland in juli vorig jaar bijvoorbeeld. Toen stelden zowel de Turkse regering als de Amerikaanse NYPD met een waarschuwing Nederland en België op de hoogte. Met die informatie werd niets gedaan. El Bakraoui blies zichzelf in maart op in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld Zaventem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.