Welke rol speelde Salah Abdeslam bij aanslagen in Brussel?

24 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Het verwoeste vliegveld in Brussel - Foto: AFP

Een deel van het terreurnetwerk dat verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs op 13 november, lijkt opnieuw actief te zijn geweest in Brussel. Nu steeds meer duidelijk wordt over de daders, wordt de naam van Salah Abdeslam nadrukkelijk genoemd. Welke invloed had hij op de terreurdaden in de Belgische hoofdstad?

De aanslagen in de Brussel waren eigenlijk gepland voor Tweede Paasdag, maar na de arrestatie van Abdeslam, hebben de terroristen sneller gehandeld, zo meldt VTM Nieuws. De jihadisten waren bang om ook zelf opgepakt te worden in navolging van Abdeslam.

Toen Sven Mary, advocaat van Abdeslam, zei dat zijn cliënt mogelijk informatie over de aanslagen in Parijs wilde geven in ruil voor strafvermindering, zijn de voorbereidingen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling geraakt.

Testament

Antiterreuragenten vonden bij een huiszoeking in Schaarbeek dinsdagnacht een computer van Ibrahim El Bakroaui – de zelfmoordterrorist die zich opblies op luchthaven Zaventem. Op die computer troffen zij een testament aan waarin stond dat El Bakraoui ‘gehaast was’. Hij zou niet weten wat hij moest doen en voelde zich ‘niet meer veilig’.


Ook stond er dat hij vreesde ‘in een cel naast hem’ (vermoedelijk doelend op Abdeslam) te eindigen. Abdeslam gaf eerder toe dat hij bezig was om ‘iets nieuws te plannen’ vanuit zijn schuiladres in Molenbeek. De terrorist die vier maanden op de vlucht was na de aanslagen in Parijs, bouwde in de Brusselse wijk aan een terreurnetwerk en legde de hand op een arsenaal aan zware wapens.

In het testament werd ook beschreven dat de aanslagen in Brussel een vergeldingsactie was voor de arrestatie van Abdeslam. Hij werd op vrijdag 18 maart opgepakt bij zijn Molenbeekse schuiladres; inlichtingendiensten zochten hem sinds de aanslagen in Parijs. Op dinsdag 22 maart hadden de aanslagen in Brussel plaats.

Lees ook
Ook in Brussel zit de angst nu in de mensen

Verband

De rol van Abdeslam is nog niet geheel duidelijk, maar er is wel een verband tussen de aanslagen van Parijs en Brussel. Ibrahim El Bakroui huurde – onder een valse naam – een appartement van waaruit de aanslagen in de Franse hoofdstad werden beraamd.

Abdeslam had een logistieke rol bij de voorbereidingen. Hij werd op 9 september gecontroleerd tussen Oostenrijk en Hongarije. In de auto zat onder anderen Mohammed Belkaïd, die werd opgehaald in het Keleti-station in Boedapest dat op dat moment vol met migranten zat. Belkaïd werd doodgeschoten tijdens de arrestatie van Abdeslam in Molenbeek.

Ook Najim Laachraoui zat toen in de auto. Hij staat bij inlichtingendiensten bekend als ‘de bommenmaker’. Er wordt vermoed dat Laachraoui de maker was van de explosieven die in Parijs en Brussel zijn gebruikt.

Dinsdag is Laachraoui volgens Belgische media geïdentificeerd als de tweede terrorist die zichzelf opblies op de Brusselse luchthaven. De Belgische autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd. De politie is nog altijd op zoek naar een ongeïdentificeerde derde terreurverdachte.

Hij liet de zwaarste lading aan explosieven achter op de luchthaven. Wegens instabiliteit ontploften de bommen vlak na aankomst van de ontmijningsdienst op het vliegveld.