buitenland

‘In Molenbeek wist iedereen waar Abdeslam was’

19 maart 2016

Een dag na de arrestatie van terrorist Salah Abdeslam, nota bene in zijn eigen wijk Molenbeek, wordt er meer bekend over hoe het eraan toeging in de Brusselse deelgemeente. Hebben buurtbewoners Abdeslam de hand boven het hoofd gehouden?

Hij zou vlak na de aanslagen in Parijs in november meteen zijn teruggekeerd naar Molenbeek, waar hij eens samen met zijn broer een café runde, en waar zijn ouderlijk huis staat. Iedereen in de buurt lijkt het te hebben geweten, schrijft De Morgen, en dat onder het oog van de inlichtingen – en politiediensten. Die waren na de aanslagen natuurlijk extra alert en waakzaam: Abdeslam en zijn handlangers zouden nog wel eens kunnen toeslaan.

Altijd geweten

‘Hier in de wijk heeft iedereen altijd geweten dat Salah hier nog was,’ zegt een vrouw tegen een krant. Ze woont in de Vierwindenstraat, de straat in Molenbeek waar Abdeslam zich schuilhield, totdat hij gisteren na een succesvolle politieoperatie in de kraag gevat. Haar lezing wordt bevestigd door twee andere buurtgenoten.

Meer: Deed ‘ grote pizzabestelling’ Abdeslam de das om?

‘En niet alleen hij, ook Mohamed Abrini – een handlanger van Abdeslam – zat in dat huis naast de apotheek. Ze liepen de laatste weken openlijk rond, weliswaar met mutsen op hun hoofden, maar in de wijk gingen er steeds meer verhalen over dat ze hier met zijn tweeën zaten, in dat huis daar, en dat ze ook ondersteuning hadden.’ Volgens de vrouw zijn de twee een maand geleden nog – heel provocatief – aan het wandelen geslagen langs het politiecommissariaat. Voor de lol.

Hulp

Het Nieuwsblad concludeert dat Abdeslam, om zijn onderduik, lang vol te hebben kunnen houden zeker en vast hulp moet hebben gehad van zijn omgeving. ‘En dat in het Molenbeek dat de voorbije maanden geregeld op een bezette stad leek, waar de politiepatrouilles over de buitenlandse journalisten struikelden en de alertheid op alarmfase 17 bleef staan.’ Abdeslam wil overigens niets weten van uitlevering aan Frankrijk. Volgens diverse Belgische media verzet hij zich daartegen.

De sfeer in de wijk is grimmig. Zo werd de satellietwagen van de Britse BBC gisteren vernield door een groep jongeren. Een Vlaamse journalist kreeg naar eigen zeggen een steen door de ruit van zijn auto.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.