#Brussel

Terrorist El Bakraoui was inderdaad in Nederland

24 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Minister van Justitie Ard van der Steur bevestigt dat de terrorist Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf dinsdag opblies op het Brusselse vliegveld Zaventem, vorig jaar naar Nederland is gekomen. Hij kwam aan op 14 juli vorig jaar, een maand nadat hij in Turkije werd gearresteerd.

Nederland had geen reden om hem vast te zetten en er waren geen verdenkingen tegen hem, meldt Van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer.

Geen actie

De Nationale Politie voerde in de politiesystemen een achtergrondcheck uit naar El Bakraoui (29), maar in geen van de systemen werd informatie gevonden. Deze vondst zou Nederland op zijn beurt weer met Turkije hebben gedeeld. Er waren geen verdenkingen tegen hem van strafbare feiten. Ook na 15 juli werd El Bakraoui niet gesignaleerd in de internationale opsporingssystemen.

‘Aangezien het een Belgische onderdaan betrof, de vlucht reeds had plaatsgevonden en de naslag geen informatie had opgeleverd, was er geen aanleiding om actie te ondernemen,’ schrijft Van der Steur in de brief.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vrijgelaten

De Turkse autoriteiten zouden verder aan Nederland hebben bevestigd dat een ‘tweede uitzetting’, waarvan woensdag gewag werd gemaakt, nooit is gebeurd. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wees woensdag tijdens een speech met een beschuldigende vinger naar België en Nederland. De Turken zouden hen volgens hem op de hoogte hebben gesteld van de terreurneigingen van El Bakraoui, maar toch werd de terrorist vrijgelaten.

Lees ook Belgische minister: ‘Onze diensten hebben gefaald’2016-03-24 00:00:00 Belgian Minister of Justice Koen Geens looks on on March 24, 2016 at the Federal Parliament in Brussels, during a homage ceremony for victims two days after a triple bomb attack, claimed by the Islamic State group, hit Brussels' airport and the Maelbeek - Maalbeek metro station, killing 31 people and wounding 270 others. Belgian authorities are seeking a second suspect over the attack on a metro train in Brussels in which one suicide bomber has already been confirmed dead, police sources told AFP on March 24. Belgium's interior and justice ministers, under fire for intelligence failures linked to this week's triple suicide attacks in Brussels, offered to resign due to "errors" but were asked to remain in office. / AFP PHOTO / Belga / YORICK JANSENS / Belgium OUT

De Turken hebben volgens Van der Steur wel melding gemaakt van de vlucht van El Bakraoui, maar in de nota hierover staat geen inhoudelijke informatie of duiding over de achtergrond van de uitzetting.

Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen. Het bericht is overigens niet eens onder ogen gekomen van de betrokken Nederlandse diensten, zegt van der Steur. Hij zegt dat de Turken ook niet hadden gebeld, wat ‘volgens protocol’ wel had gemoeten.

Gebruikelijk is dat de politiediensten van Turkije en Nederland direct contact hebben met elkaar over een uitzetting. Vorig jaar gebeurde dat ongeveer veertig keer. Bij El Bakraoui is dat echter niet gebeurd. Van der Steur zegt dat het bij hem niet bekend is waarom dat in dit specifieke geval niet is gebeurd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.