#Brussel

Belgische veiligheidsdiensten ‘frustreerden’ Amerikanen

24 maart 2016Leestijd: 3 minuten

Hoge officieren van de Amerikaanse inlichtingendiensten laten zich gefrustreerd uit over de aanpak van de Belgische veiligheidsdiensten, onder meer in de aanloop naar de aanslagen in Brussel. Amerikaanse functionarissen zouden meerdere keren contact hebben gezocht met de Belgen, maar werden genegeerd.

Verschillende Amerikaanse officieren doen donderdag hun beklag tegen persbureau Reuters.

Waarschuwingen

Zo zou een hoge antiterreurofficier na de aanslagen in Parijs Brussel hebben bezocht om meer te weten te komen over het onderzoek naar de aanslagen. Zijn pogingen om afspraken te maken met Belgische collega’s zouden echter meerdere keren op niets zijn uitgelopen: de Belgen hadden het volgens hem te druk met het onderzoek.

De klacht is verder dat de Belgen niet genoeg informatie delen met andere landen, waardoor samenwerking op het gebied van terreur erg lastig is. Zo zou het bijvoorbeeld voor de Amerikanen moeilijk zijn om in het gesplinterde veiligheidsapparaat van de Belgen uit te vinden welk deel van de organisatie over specifieke informatie beschikt.

Lees ook De Belgische minister van Justitie Koen Geens gaat door het stof: ‘Onze diensten hebben gefaald’ 2016-03-24 00:00:00 Belgian Minister of Justice Koen Geens looks on on March 24, 2016 at the Federal Parliament in Brussels, during a homage ceremony for victims two days after a triple bomb attack, claimed by the Islamic State group, hit Brussels' airport and the Maelbeek - Maalbeek metro station, killing 31 people and wounding 270 others. Belgian authorities are seeking a second suspect over the attack on a metro train in Brussels in which one suicide bomber has already been confirmed dead, police sources told AFP on March 24. Belgium's interior and justice ministers, under fire for intelligence failures linked to this week's triple suicide attacks in Brussels, offered to resign due to "errors" but were asked to remain in office. / AFP PHOTO / Belga / YORICK JANSENS / Belgium OUT

Amerika zou Brussel daarnaast meerdere malen hebben gewaarschuwd voor het gevaar van mogelijk islamitisch terrorisme en tips hebben aangereikt over hoe ermee om te gaan. De Verenigde Staten zou het land vaker hebben gewaarschuwd voor jihadistische broeinesten die zich in België bevinden, maar die waarschuwingen zouden vaak in de wind zijn geslagen. Volgens de Democratische afgevaardigde Adam Schiff lopen de Belgen ‘achter de feiten aan’, waardoor ze nu een ‘hoge prijs’ moeten betalen.

Een ander probleem bij de Belgische veiligheidsdiensten is het feit dat er zowel Frans als Vlaams wordt gesproken, dat er een gebrek is aan personeel dat Arabisch spreekt, en dat er slechte afstemming is tussen nationale en regionale overheidsinstellingen, voegt voormalig CIA-adviseur Bruce Riedel eraan toe.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken drukt zich in een officiële verklaring voorzichtiger uit: ‘Ik zeg niet dat de Belgen zich hebben laten verrassen of dat ze zich niet bewust waren van het gevaar voor aanslagen. We werken nauw met hen samen’.

Kritiek

De Belgische veiligheidsdiensten lagen de afgelopen dagen flink onder vuur, omdat vanuit verschillende kanten geluiden klinken dat de aanslagen voorspeld hadden kunnen worden. Zo zei de Turkse president Erdogan woensdag tijdens een speech dat de Turkse autoriteiten de Belgen tot twee keer toe hebben gewaarschuwd over het terroristisch gevaar van Ibrahim El Bakraoui, maar werd daar niets mee gedaan.

In de nasleep van de aanslagen in Brussel heeft België aangekondigd meer te investeren in het budget voor veiligheid. Het voornemen is om 2.500 extra federale agenten aan te nemen. De Belgen benadrukken verder dat de bereidwilligheid om samen te werken met de Amerikanen groot is: ‘Deze aanslagen laten duidelijk zien dat een nauwere coördinatie met de Verenigde Staten zeer wenselijk is,’ zei Guy Rapaille, hoofd van het Belgische veiligheidcomité. donderdag.

Tegelijkertijd komt naar buiten dat de gebroeders El Bakraoui voor de aanslagen al bekend waren bij de Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus twee anonieme funcitionarissen. Ze zouden beiden op een observatielijst voor terrorismebestrijding staan. Het is niet bekend of de Belgen deze informatie ook hadden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.