Interpol: tienerbroer Abaaoud op weg naar Europa

11 april 2016Leestijd: 2 minuten
Belgische politie bij de Brusselse rechtbank. Foto: AFP

De tienerbroer van de Belgische IS-terrorist Abdelhamid Abaaoud zou op weg zijn naar Europa om de dood van zijn broer te wreken. Dat schrijft politiedienst Interpol in een memo die is ingezien door het Franse tijdschrift Paris Match. 

Younes Abaaoud, 15 jaar oud, verbleef tot voor kort in Syrië. Afgelopen februari belde hij met zijn zus Yasmina, die in België woont. ‘Ik kom om tien uur aan,’ zou hij haar hebben verteld. Volgens Interpol zijn er duidelijke aanwijzingen dat de broer van Abdelhamid naar Europa is gekomen om een aanslag te plegen.

Abdelhamid zou een spilfiguur zijn geweest binnen Islamitische Staat (IS) en een heeft een grote rol gespeeld bij het plannen van de aanslagen in Parijs. Kort na de terreurdaden werd hij bij een politieactie om het leven gebracht. Op een Facebookaccount van IS dreigde Younes toen al met vergelding.

Jongste jihadstrijder
De familie Abaaoud groeide op in het intussen beruchte Molenbeek. Abdelhamid nam zijn jongere broertje in 2014 mee naar Syrië, waar de toen 13-jarige Younes werd ingezet als propagandamiddel van IS. Hij werd in filmpjes van de terreurorganisatie onder meer ‘de jongste jihadstrijder’ genoemd en werd vanaf dat moment gevolgd door de Belgische inlichtingendiensten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook Jihadisten tussen migranten? Vier punten uit terreurrapport

Interpol noemt Younes in de nota een ‘terrorist’ en een ‘moordenaar’, die ‘meteen gestopt en opgepakt moet worden’. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in reactie op de berichtgeving dat ze nog niet zijn gewaarschuwd door het internationale politiekorps.

Open grenzen
Volgens Interpol kan het zijn dat Younes ‘zijn uiterlijk heeft veranderd en reist met valse identiteitspapieren’. Door de open Europese grenzen wordt het moeilijk om hem tegen te houden, wordt geconcludeerd.

Het is precies de manier hoe zijn broer Abdelhamid, ondanks een internationale zoektocht naar de terrorist, naar Europa zou zijn gekomen. De vrouw die de politie tipte over de verblijfplaats van Abdelhamid zei dat de terrorist via de Balkanroute met een groep van tientallen jihadisten de EU binnenkwam.