Hoe Soumaya Sahla een lijdensweg zonder einde werd voor de VVD

30 april 2024Leestijd: 3 minuten

Soumaya Sahla was niet alleen voor PVV-leider Geert Wilders vaak een bron van commotie. Een tijdlijn.

De VVD had Soumaya Sahla geroyeerd als partijlid en heeft nu ook haar beroep daartegen verworpen. Eerdere beschuldigingen dat ze geld zou hebben ‘ontfutseld’ aan haar mentor Frits Bolkestein waren de rechtstreekse aanleiding voor de controverse. Wat Sahla ook niet hielp is haar radicaal-islamitische verleden. Hoe zat het daar ook weer mee en hoe beïnvloedde het haar relatie met de VVD?

Soumaya Sahla werd op 22 juni 2005 met een achterneef en een vriendin gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten.

Ze zat van 2005 tot 2008 in de cel, waar ze studeerde en schreef. Na haar celstraf begon ze een studie in Leiden. In 2011 raakte ze bevriend met oud-VVD-leider Frits Bolkestein en diens vrouw. Zij leerde van hem, hij kreeg via haar een inkijkje in de Haagse Marokkaanse moslimgemeenschap, vertelden ze in 2019 in een dubbelinterview met EW.

In 2018 werd Sahla lid van de VVD en in 2019 van het Thematisch VVD-Netwerk Veiligheid en Justitie, alsook tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering. Een ‘tafel’ voor debat en advies van en voor VVD’ers.

Soumaya Sahla kreeg geen officiële functie

De verkiezing van Sahla’s zus Fonda (D66) in 2021 in de Tweede Kamer veroorzaakte ophef. PVV-leider Geert Wilders vroeg aan premier Mark Rutte of hij wist dat een zus van een veroordeelde islamitische terrorist in het parlement was gekozen en waarom hij daarover niet was geïnformeerd. Hij was immers destijds een van de doelwitten van de Hofstadgroep, waartoe Sahla werd gerekend.

Rutte bagatelliseerde de kwestie, waarna Wilders er  een rel over schopte bij het debat over de Regeringsverklaring in januari 2022. Hij suggereerde dat Sahla een officiële functie vervulde bij de VVD. De door Wilders aangevallen fractievoorzitter Sophie Hermans kreeg niet goed uitgelegd hoe het zat, namelijk dat Sahla niet voor de VVD werkte, maar er slechts actief in was.

Enkele dagen later kwam Hermans er op tv op terug. Ze zei dat ze zich ‘ongemakkelijk’ voelde over de aanwezigheid van Sahla in de partij. ‘Ik vind dat wij hierover na moeten denken, en dat doen we ook.’

Weer enkele dagen later vertrok Sahla – op aandringen van de VVD – uit het Thematisch VVD-Netwerk. Wilders reageerde dat de VVD haar had moeten royeren en zou de liberalen daarmee blijven tarten.

‘We buigen niet voor Wilders’

Partijleider Rutte verzekerde Sahla die dagen: ‘We buigen niet voor Wilders, wij zijn trots op jou, je hoort bij ons. Maar de mensen willen dat je sorry zegt. Doe dat nou gewoon. Geef een verklaring uit, ga bij een talkshow zitten en zoek daarna even de luwte op.’

De verklaring kwam er, opgesteld met hoofd VVD-voorlichting Kees Berghuis en goedgekeurd door Rutte. Sahla verklaarde niet trots te zijn op haar verleden.

‘Het zijn zwarte bladzijden in mijn leven. Ik betreur de keuzes die ik toen heb gemaakt ten diepste en ­iedereen in mijn omgeving weet dat van me. Ik constateer nu dat het goed is deze spijt ook publiekelijk uit te spreken.’

Ze verklaarde ook zich te willen blijven inzetten voor de veiligheid en vrijheid ‘in ons mooie land’ maar voegde eraan toe dat ‘de commotie die is ontstaan mijn positieve bijdrage op dit moment in de weg staat’. Ze legde het ‘tafelvoorzitterschap bij het Thematisch Netwerk Justitie en Veiligheid’ neer, maar bleef lid van de VVD.

Neef Bolkestein bracht Soumaya Sahla in het nieuws

In de luwte bleef ze niet. Ze gaf binnen een jaar interviews aan het AD en trad op in het radioprogramma van Jort Kelder Dr Kelder en Co. In het AD maakte ze duidelijk haar plek binnen de VVD terug te willen veroveren. Bij Kelder sprak ze een week nadat Hamas dood en verderf had gezaaid in Israël over terrorisme.

Najaar 2023 kwam Sahla – midden in de verkiezingscampagne – door toedoen van Bolkesteins neef Martijn weer in het nieuws. Ze zou de oud-leider geld hebben ‘ontfutseld’. De VVD raakte in paniek en greep de kwestie aan om het lastigste lid in tijden te lozen.

‘Wat een blamage voor de VVD die zich jarenlang heeft ingelaten met een veroordeelde moslimterrorist, mijn lange verzet daartegen in de Tweede Kamer negeerde, en pas tot royement overgaat nadat haar eigen oud-partijleider is opgelicht,’ twitterde Wilders.

De VVD-beroepscommissie wees Sahla’s beroep tegen het royement 5 april af. Sahla deed aangifte tegen Martijn Bolkestein wegens laster, smaad en belediging. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.