Hugo Camps Hugo Camps

Tour de France in de greep van corona

20 juni 2022Leestijd: 4 minuten

De internationale wielerwereld begint in bange afwachting aan de Ronde van Frankrijk, ziet Hugo Camps.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Tien dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk is het peloton in de greep van COVID-19. In de Ronde van Zwitserland werden dertig renners tegelijk uit koers genomen wegens vermeende symptomen. Sommige wieler­teams trokken zich vrijwillig terug. Een week lang heerste de vrees dat de renners niet het einde zouden halen van de Ronde van Zwitserland. Er was sprake van paniek. Corona was terug van nooit weg geweest.

Eeuwige cultuur van gesjacher in het wielrennen

Bij het team van Mathieu van der Poel kregen de renners het advies weg te blijven van familiefeesten en niet deel te nemen aan gezamenlijke barbecues. Niet alle ploegdokters zijn even betrouwbaar. Er zijn gevallen bekend van renners die ’s ochtends positief waren en toch op de fiets werden gezet, omdat de symptomen mild waren. Het is de eeuwige cultuur van gesjacher in het wielrennen.

De regel is dat renners die positief testen meteen de ploeg moeten verlaten. Maar met kopmannen ligt dat delicater. Als Primoz Roglic morgen het team van Jumbo-Visa moet verlaten, is dat een onthoofding. Alle toppers zijn juist nu gevat door de nevelen van grote kwetsbaarheid. Elk pijntje en zuchtje brengt paniek. Al was het maar omdat tijdens de koers het snot in de rondte vliegt. Twee vingers rond de neus als zakdoekje.

In vier rittenwedstrijden hoopten talloze renners de afgelopen week alsnog hun selectie voor de Tour te verzilveren. De Tour de Suisse is een ideale voorbereidingskoers waarin behoorlijk wat hoogtemeters moeten worden overwonnen. De Brit Geraint Thomas van Ineos-Grenadiers werd eindwinnaar. De Brit haalde in 2018 zijn enige Tourzege, maar is nog steeds een fameuze klimmer en tijdrijder. In de Ronde van Zwitserland hoopte hij het kopmanschap voor de Tour te forceren. Hij doorstond de bijna ondraaglijke hitte.

Schier onmogelijke opgave voor Jumbo-Visma : Pogacar uit geel rijden

Wie nog meer indruk maakte, was Tadej Pogacar in de Ronde van Slovenië. Hij speelde met de pedalen en met de tegenstand, en deelde ook nog twee geschenken uit aan ploegmaat Rafal Majka. Het team van Primoz Roglic, Jumbo-Visma, staat voor de schier onmogelijke opdracht om Pogacar uit het geel te rijden. Zonder hulp van corona zal het niet lukken.

De tekst gaat verder onder de video.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Renners die pieken naar de beste vorm zijn broos. Ze hebben hun laatste gram vet weggetraind en de luchtwegen zijn gevoelig voor tocht en een hitteval. De nieuwe coronagolf vertroebelt het zicht op de juiste vorm. Ook daarom wordt getemporiseerd met de definitieve selecties van de wielerformaties. Ook de betere renners leven nog een week in bange afwachting. Want in een rennersleven is er niets groter dan La grande boucle. Na drie weken op Franse wegen voelt het geluid van de klinkers op de Champs-Élysées aan als gerinkel van ijsklontjes in een glas. Alle renners die de Tour hebben uitgereden, verdienen een baldakijn.

Geen onbetwiste kopman bij Jumbo-Visma

Waarschijnlijk is Jumbo-Visma het sterkste team van de wereld. Met Wout van Aert als rittenkaper en Roglic als klimmer. Maar er ligt een schemer van lak over de formatie. Nog altijd blijf je zien dat het team is ontstaan uit de vereelte resten van Rabobank. Het is geen toeval dat de beste Nederlandse ronderenner, Bauke Mollema, nu voor het Amerikaanse Trek-Segafredo rijdt. Terwijl hij zijn hele leven ambassadeur van spruitjeslucht is geweest.

Tadej Pogacar won de afgelopen twee edities van de Tour de France. Het ziet ernaar uit dat hij daarvan een trio zal maken. Hij is de onbetwiste kopman van het UAE-team van de Emiraten. Geen twijfel mogelijk. Bij Jumbo-Visma ligt dat ingewikkelder. Jonas Vingegaard krijgt de kans om te bewijzen dat hij beter is dan Roglic. Het team staat niet unaniem achter het wankele kopmanschap van de Sloveen. Vingegaard is op het hart gedrukt dat hij voluit voor zijn kans mag gaan. Het zal tot tweedracht leiden tegen het gesloten front van Pogacar.

Aleksandr Vlasov stond in de Ronde van Zwitserland royaal aan de leiding toen hij afstapte met lichte coronaverschijnselen. Als de gele trui in de Ronde moet opstappen wegens coronaklachten is het malheur niet meer recht te breien. Dan moet de Tour worden afgelast. Want voor de gele trui moet met man en macht worden gestreden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.