Premium Lock Van Vleuten is de beste ambassadeur van het vrouwenwielrennen

26 september 2022Leestijd: 4 minuten
Annemiek van Vleuten werd zaterdag 24 september wereldkampioen. Foto: Alex Broadway/SWpix.com

Voetbalwedstrijden tegen buurlanden spreken minder aan dan Champions League, schrijft Hugo Camps.

Het was zo’n weekeinde waarin Nederland als sport­natie wereldtop werd. Annemiek van Vleuten mocht zich ondanks een breuk in de elleboog in de trui van wereldkampioen hijsen. Op haar 39ste. Annemiek is een legende. Ze heeft alles gewonnen wat er te winnen viel.

Oranje won de derby der Lage Landen met 1-0. Er was succes voor roeiers, ook met een wereldtitel, en in nog een greep nevensporten. Man van het weekeinde was Louis van Gaal. Oranje won zijn laatste wedstrijd voor het WK in Qatar en plaatste zich voor de Final Four van de Nations League in 2023.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

De derby was een stuntzege met matig voetbal en een geflatteerde uitslag. Het ontbreken van Frenkie de Jong en Memphis Depay had de zwier uit het nationale elftal weggenomen. Er werd stroef gevoetbald en de verdediging bepaalde de wedstrijd. Achteraf zei de bondscoach dat de Belgen eigenlijk beter waren. Toch hield hij vast aan zijn systeem dat ver is afgeweken van de Hollandse school.

Van Gaal bleef mild en beschaafd in de overwinning. Deze keer geen triomfalisme, maar nederige erkenning van fouten en misverstanden. In de aanloop naar de wedstrijd had hij zich weer van zijn barbaarse kant laten zien met een uitval naar de media. Niemand deugde, leve Oranje. Het was een gênante vertoning die je niet meer van een zeventigjarige verwacht. Het leek bijna op zelfhaat. Op zijn vakmanschap is weinig aan te merken, maar in menselijk karaat staat Louis soms dicht bij het plebs. Hij worstelt met een raar soort verlangen om pijn te doen.

Louis van Gaal na afloop van Nederland – België

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw