Sterven in gedrang en paniek maakt de dood nog akeliger

03 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Minstens 125 voetbalfans zijn in de Indonesische stad Malang om het leven gekomen na afloop van de wedstrijd Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya. Foto: EPA/H. Prabowo

Sterven in gedrang en paniek maakt de dood nog akeliger, schrijft Hugo Camps. Over rampen in het voetbal.

Minstens 125 voetbalfans zijn in de Indonesische stad Malang om het leven gekomen tijdens een stormloop na een voetbalwedstrijd tussen de aartsrivalen Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya. Na afloop van de wedstrijd bestormden duizenden supporters van beide teams het veld. De politie zette traangas in. Op de beelden is te zien dat mensen over de hekken probeerden te klimmen en dat anderen werden vertrapt. In ziekenhuizen liggen honderden  gewonden. In en rond het stadion zijn brandschade en een kerkhof van vernielde politievoertuigen de getuigen.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

De geschiedenis van het voetbal telt meerdere rampen. En overal vielen de doden in het gedrang. Zelf was ik in 1985 in het Heizelstadion voor de Europacup 1-finale tussen Liverpool en Juventus. Al voor de wedstrijd braken rellen uit. Supporters van Liverpool bereikten het vak van de Juventusfans die over de hekken probeerden te ontsnappen. Balans: 39 mensen kwamen om het leven en er vielen zo’n 600 gewonden. Toch werd er nog gevoetbald op deze onwezenlijke avond. Michel Platini scoorde.

Sterven in gedrang en paniek maakt de dood nog akeliger. Vertrapt worden in de massa is gruwelijk. In 1971 voltrok zich een drama tijdens de wedstrijd tussen aartsrivalen Glasgow Rangers en Celtic. Er vielen 66 doden. In 1989 werden op Hilsborough in Sheffield 96 Liverpool-supporters doodgedrukt op een overvol en omheind stuk tribune. Ook in Afrika hebben zich in meerdere voetbalstadions drama’s voorgedaan. Voorzitter Gianni Infantino van de FIFA sprak afgelopen zondag van een donkere dag voor het voetbal na de ramp in Indonesië. Letterlijk zei hij: ‘Het is een niet te vatten tragedie.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Man United werd smadelijk vernederd door de stadsgenoot

Erik ten Hag

Er wordt armzalig gevoetbald door Man United en dat zie je terug in de rangschrikking: Nu al stapelen de problemen zich op voor Erik ten Hag

Donker, zij het van een ander soort duisternis, was de zondag ook voor coach Erik ten Hag van Manchester United. De roemrijke club werd smadelijk vernederd door stadsgenoot Manchester City: 6-3. Held van de derby was Erling Haaland met een hattrick en twee assists. De Noorse spits staat op veertien goals en drie assists in de Premier League. Daarbovenop nog eens drie goals in de twee wedstrijden van de Champions League. Haaland is een fenomeen dat zijn gelijke niet kent. Cristiano Ronaldo stond andermaal niet in de basis van United. Hij mocht ook niet invallen.

Ten Hag was de afgelopen jaren ijzerenheinig voor zijn selecties bij Ajax. Niemand was onschendbaar. Dat kon ook omdat hij bij Ajax over jonge spelers beschikte. Bij City is dat anders, daar lopen basisspelers met een palmares op de rug. Weinigen hebben het aangedurfd om Cristiano Ronaldo voor het hoofd te stoten met een zitje op de bank. In de stadsderby van deze zondag mocht de wereldvedette geen minuut de wei in. Eens moet de bom barsten bij de eergierige Portugese international. Het schijnt Erik ten Hag voorlopig niet af te schrikken. Zijn komst naar Manchester is anders nog geen succes gebleken. Er wordt armzalig gevoetbald en de rangschikking van de Premier League is navenant.

Dat de Nederlandse coach bij Ajax meer succes had dan bij Man United verrast niet. Ook hij spreekt het kolen-Engels van Louis van Gaal en dat scheelt toch in de motivatie. Meer dan in de eredivisie is passie het sleutelbegrip van de Premier League.

Het voetbal van AZ is verzorgd, aanvallend, soms met artistieke touch

AZ is koploper in de eredivisie. Het heeft nog geen wedstrijd verloren. En van catenaccio zijn ze in Alkmaar niet gediend. Het voetbal van AZ is verzorgd, aanvallend, soms met artistieke touch. Gezien de geschiedenis van de Noord-Hollandse club is dat bijzonder. Coach Pascal Jansen mag de eer opstrijken.

Jansen draagt de rust van een bergrivier in zich mee. Nooit opgewonden, nooit schreeuwerig, vaak roerloos. Maar hij geeft ruimte voor prachtige combinaties in het veld. En hij heeft bewezen dat hij spelers beter maakt. Jaar na jaar vertrekken de goudhaantjes uit Alkmaar en verschijnen nieuwe, jonge gezichten in het veld. Zaterdag tegen Groningen scoorde een Zweed van 19.

De drift om naar mooi aanvallend voetbal te streven, gaat terug tot de jaren dat Co Adriaanse en Louis van Gaal er trainer waren. Zij hebben AZ door de moeilijke jaren heen geholpen. Hun nalatenschap is testamentair. Gevoel voor schoonheid is vooral hun imprimatur.