Het Nederlandse cyclisme beleeft hoogtijdagen

19 april 2022Leestijd: 3 minuten
Dylan van Baarle soleerde naar de finish tijdens Parijs-Roubaix. Foto: Belga Photo/Jasper Jacobs

Nederlands cyclisme beleeft hoogtijdagen met Dylan van Baarle in heroïsche doen, schrijft Hugo Camps.

Hugo Camps

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor EW.

FC Emmen is terug in de eredivisie. Er is in heel Nederland geen club die meer sympathie loswoelt dan Emmen. Mede dankzij coach Dick Lukkien. De alledaagsheid van de boomlange trainer wordt ervaren als een verfrissing in de voetbalcultuur. Vorig jaar zorgde Emmen voor een spectaculaire remontada, maar het was net niet genoeg. De degradatie deed pijn. De trainer mocht blijven.

Bij ploegen als FC Emmen zie je nog dat voetbal cement voor de samenleving is. De hele stad leeft mee. De hemel is de kantine van de club waar ze niet malen om een likje verf. Waar elke wedstrijd eindigt in feestgedruis, winst of verlies maakt niet uit. Hoor trainer Lukkien spreken en je zit in een Drents bosklasje. Iedereen vrij en vrolijk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bekerfinale was een hoogtepuntje van het seizoen

De bekerfinale tussen PSV en Ajax was een hoogtepuntje van het seizoen. Strijd voor elke bal, heel veel intensiteit. Met PSV als morele en feitelijke winnaar. Ajax kon de vormcrisis van de laatste maanden niet wegspelen, al zorgt het sporadisch nog voor oogstrelende momenten. De kanonskogel van Gravenberch was design. Maar de deemstering van Dusan Tadic, Daley Blind en Steven Berghuis stemt zorgelijk. Het zijn niet de minsten onder de halfgoden.

Het blijft wachten op het officiële afscheid van Erik ten Hag. Hij is rond met Manchester United. Een gewezen grootmacht die al langer verlegen zit om een wedergeboorte. Ten Hag verdient er meer dan alle trainers van de eredivisie bij elkaar, maar riskeert als coach een praalgraf. Man United verkeert al jaren in een sportieve crisis. En de Amerikaanse eigenaars worden door iedereen gehaat. Ben benieuwd hoe de samenwerking met Cristiano Ronaldo zal verlopen. Het zijn toch twee werelden, Cristiano en Erik. Twee levensstijlen vooral. Ten Hag ziet er uit als een man die op water en droog brood kan leven. Zijn versterving is getranscendeerd tot een ondefinieerbare vorm van schoonheid. Zijn stramme mimiek vertelt dat hij ongevoelig lijkt voor materie.

Ten Hag

Lees meer over de trainer van Ajax: Ten Hag is inmiddels een kroonjuweel van Ajax

Hij is meer een coach voor de Kuip dan voor de Johan Cruijff Arena. Grote wedstrijden moeten altijd in de Kuip worden gespeeld. Ik was zondag weer geraakt door de Kuip als gloed van eeuwig leven.

Van Baarle soleerde naar de overwinning

Op Carrefour de l’Arbre, de laatste zware kasseistrook van de dag, ging Dylan van Baarle solo. Voordien had hij samen met zijn ploegmaats van Ineos Grenadiers Parijs-Roubaix opengebroken, lang voor de moordende kasseistroken. Alsof de almacht van het oude wielerteam Sky over Ineos was neergedaald, zo reden de jongens van Dave Brailsford.

Het machtsblok van chemiereus Ineos liet er geen misverstand over bestaan: zij zouden deze helleklassieker winnen. De Nederlander Dylan van Baarle verkeert al het hele voorjaar in topconditie. Twee weken geleden werd hij nog tweede in de Ronde van Vlaanderen na Mathieu van der Poel. Binnen de kortste keren had hij als vluchter 2 minuten voorsprong en stond die niet meer af.

Van der Poel

Meer over de hoogtijdagen van het Nederlandse cyclisme: Met sluwheid won kampioen afzien VdP Vlaanderens Mooiste

Het Nederlandse cyclisme beleeft hoogtijdagen. Met Mathieu van der Poel als slokop van eendagswedstrijden en Dylan van Baarle in heroïsche doen in Parijs-Roubaix. Van Baarle is ook als helper van onschatbare waarde in de Tour de France en andere grote etappewedstrijden. Daarnaast excelleert hij in sierlijkheid. Weinig renners zitten zo mooi op de fiets als Dylan. Niets aan zijn bovenlijf beweegt, zelfs de neushaartjes niet.

Met het vorderen van de dag werd het steeds warmer en stoffiger. Talloos waren de renners die smeekten om een regenbui. Liever smurrie dan stof in de helleklassieker. Vooraf werd Mathieu van der Poel getipt als grote kanshebber, met in zijn kielzog Wout van Aert. Beide topfavorieten hadden geen weerwoord op de demarrage van Dylan van Baarle. Mathieu gaat zich nu in Spanje voorbereiden op de Giro, Wout rijdt nog de Waalse klassiekers met zondag Luik-Bastenaken-Luik als monument. La Doyenne staat op het niveau van de Ronde en Parijs-Roubaix.

Als team domineerde Jumbo-Visma, samen met Ineos, het peloton. Maar de verrassing van het voorjaar is Tadej Pogacar die dus ook op kasseien kan rijden. Wat kan deze Sloveens kampioen eigenlijk niet?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.