Hugo Camps Hugo Camps Premium Corner

Sensatie en strijdlust in de top van de eredivisie

19 september 2022Leestijd: 4 minuten

De topper PSV-Feyenoord was een wedstrijd de Premier League waardig, schrijft Hugo Camps.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Uitgerekend nu PSV bovenaan staat in de eredivisie pleegt de raad van commissarissen (RvC) een coup tegen de directie. Technisch directeur John de Jong stapte op na een gemene oekaze van het hoogste bestuursorgaan. Tussen de directeur voetbalzaken en de arrivés was het oorlog. Dat komt in Eindhoven wel vaker voor, zoals de geschiedenis leert. Onder de oud-voorzitter van de RvC Jan Timmer was er geen dag zonder guerrilla. Afrekeningswoede tussen bestuurders was in die dagen vaste prik.

De enige die nog een beetje op koers bleef, was manager Harry van Raaij. Maar hij was meer het gezicht van PSV dan een bobo met macht.  Harry was ook het bruggenhoofd ­tussen de voetbalorganisatie en de directie van Philips.

Al met al gaat het nog om een provinciale club

Vanwaar toch die eeuwige onrust in het bestuur van PSV? Een verklaring zou kunnen zijn dat het al met al nog om een provinciale club gaat. En de provincie is een imbroglio van ijdelheden en gekonkel. Geen zomer of winter zonder machtskluwen tussen de kongsi’s.

Lees deze blog van Hugo Camps: PSV blijft de Provinciale Sport Vereniging

Wat ook speelt, is de zakelijke kilte binnen de club, die conform de gewoontes van hoofdsponsor Philips multinationaal dacht. Voetbalclubs in Nederland horen er een familiale ambiance op na te houden. De gezelligheid mag dan ondergronds zijn gegaan, zij moet er wel zijn. Voetbal is ook een persoonlijke ervaring.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.