Nederland naar de stembus: een gids bij de Provinciale Statenverkiezingen

15 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Stembureau in Westerkerk Amsterdam. foto: ANP/Hollandse Hoogte/Herman Wouters

Vandaag, woensdag 15 maart, stemt Nederland voor de Provinciale Staten. Welke onderwerpen zijn belangrijk in de provincies? Wat hebben zij precies te zeggen en waarom? Welke stemwijzers zijn er? En wat is de rol van de waterschappen en de Eerste Kamer? EW zet het voor u op een rij.

Hoe machtig is de provincie? EW reisde door het hele land en zocht in twaalf provincies naar de knelpunten. Van vertraagde woningbouw, een verstopt stroomnet tot de verdozing van het landschap. Unieke verhalen die inzoomen op politiek die de burger raakt. In deze campagne eisten landelijke politici vaak een hoofdrol op. EW keek verder en zocht in de twaalf provincies juist naar de lokale thema’s.

Tekst gaat verder onder het kader