Premium Lock Is er nog ruimte voor de boer in het Utrechtse Groene Hart?

03 maart 2023Leestijd: 6 minuten
Kenmerkend beeld van het veenweidegebied in het Groene Hart. Boeren, burgers en natuur botsen. Foto: Mischa Keijser

Boeren in het Westelijk Veenweidegebied lijken een last door bodemdaling en stikstof. Ze bedenken oplossingen, maar niemand luistert.

In het Groene Hart, tussen de grote steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, ligt het Westelijk Veenweidegebied. ‘Dit is de achtertuin van de mensen uit de Randstad,’ zegt veenweide-expert Frank Lenssinck (49), als wetenschapsboer verbonden aan Wageningen University.

Rondom zijn huis in Zegveld, gelegen ten noorden van Woerden, zijn de weilanden langgerekt en omringd door smalle sloten. Aan de overkant van de weg ligt de bosrand van het natuurgebied van de Nieuwkoopse Plassen. ‘Als het mooi weer is, zie ik steeds meer mensen hier wandelen, fietsen of varen. Zij genieten van de natuur, maar intussen maken zij zich zorgen over de toekomst van dit landschap.’

In het veenweidegebied, dat voor een groot deel in de provincie Utrecht ligt, lijken landbouw en natuur hand in hand te gaan. Maar schijn bedriegt. De landbouw houdt het grondwaterpeil laag en daardoor daalt de veenbodem. Dat leidt tot problemen. Huizen en wegen verzakken, er ontstaan scheuren in het wegdek. Huiseigenaren lijden financiële schade door scheuren in de muur en lekkende pijpen. Het inklinkende veen leidt ook tot meer CO2 in de lucht.

De strijd om het waterpeil en stikstofuitstoot bedreigt de boeren in het veenweidegebied. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de Nederlandse veengebieden minder CO2 mogen uitstoten. Het grondwaterpeil moet omhoog en dat brengt boeren in de problemen. Op natte weilanden kunnen nauwelijks gewassen groeien of koeien grazen.

‘Voor boeren is het onbegrijpelijk dat je op de meest vruchtbare grond van Nederland geen voedsel produceert,’ zegt Lenssinck. De veengrond zorgt juist voor een hoge graskwaliteit, en dat in een gebied waar nauwelijks andere gewassen kunnen groeien. ‘Het gras dat hier groeit, is voer van hoge kwaliteit voor de koeien en dat zorgt voor goed voedsel.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat kan er nog wel op de veenweidegronden?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw