Premium Lock Friesland kijkt lijdzaam toe hoe gaswinning in Waddenzeegebied doorgaat

20 februari 2023Leestijd: 7 minuten
De zeedijk bij Ternaard, met in de verte de Mariakerk in Wierum. Foto: Reyer Boxem

Het Rijk gaat geen nieuwe vergunningen verlenen voor gaswinning in het Waddengebied, maar: ‘Ternaard gaat door.’

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Vanaf Het Skoar, de weg die achter de zeedijk bij Ter­naard loopt, kun je een trap op naar boven. Na 39 treden wacht een verbluffend uitzicht. Boven aan de trap schittert de Waddenzee in al haar pracht. Het is een uniek landschap, zo oordeelde ook UNESCO in 2009, toen die organisatie de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst plaatste. De Zeedijk bij Ternaard biedt een schitterend uitzicht over de omgeving. In het oosten kijk je uit op de kerktoren van de Mariakerk in Wierum. In het westen ligt Holwert, vanwaar de boot naar Ameland vertrekt. Recht vooruit ligt Ameland, aan de andere kant van het Wad. En daar, onder de Waddenzee en een deel van Ternaard, zit een gasbel, en die wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) er graag uithalen.

Ternaard, een klein dorp met minder dan 1.500 inwoners, maakt deel uit van de gemeente Noardeast-Fryslân: een idyllisch stuk Nederland met eeuwenoude kerktorens, landerijen en terpen. Noardeast-Fryslân staat bekend om de Waddenkust, de aardappelteelt, én de grote gasvelden. In de regio wordt al jaren gas gewonnen, maar als het aan het Rijk ligt, is het Ternaard-gasveld het laatste dat in het Waddengebied wordt aangeboord. De inwoners zijn fel tegen.

In 1991 deed de NAM al een proefboring in het Friese dorpje, vlak naast de voetbalvelden van v.v. Ter­naard. Vanaf die locatie kon de NAM het gasveld toen niet succesvol aanboren. De plek waar destijds werd geprobeerd het gasveld aan te boren, is nog steeds zichtbaar. Door de door hekken en prikkeldraad omheinde boorlocatie worden de inwoners van Ternaard herinnerd aan de fossiele goudmijn die op 3,5 kilometer diepte gedeeltelijk onder hun dorp en ‘hun’ Waddenzee ligt. Daardoor is de gemeenschap zeer betrokken.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart bezoekt EW alle provincies:

 

Deel 1 Zuid-Holland: Waar blijft die Bodegravenboog nou?

Deel 2  Groningen: De pijn van het akkerland: liberale boeren die ‘naar Van der Plas gaan’

Deel 3 Zeeland: Laatste kans voor Zeeuws ov

Deel 4 Limburg: Electoraal slagveld in Limburg: protestpartijen azen op zetel

Deel 5 Overijssel: Nat en droog: tegenovergestelde problemen

Deel 6 Noord-Holland: Verbinding A8-A9 loopt vast op een fort en geld

Deel 7 Flevoland: Monumenten Flevoland bedreigd. Heeft het nieuwe land erfgoed dan?

Deel 8 Gelderland: BBB spint garen bij de onrust over de stikstofaanpak

Deel 9 Friesland: Friesland kijkt lijdzaam toe hoe gaswinning in Waddenzeegebied doorgaat

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fêste Grûn maakt zich zorgen om de toekomst van het Waddenzeegebied

In 2016 werd belangengroep Fêste Grûn (Vaste Grond) opgericht. Anna Anjema (55), lid van Fêste Grûn, ziet het allemaal met lede ogen aan en maakt zich grote zorgen om de toekomst van het Wadden­gebied. ‘We willen als land toch van het gas af? Hoe leggen we dit dan uit aan onze kinderen? Ik wil dat zij later ook kunnen genieten van dit unieke landschap. De NAM zegt elke keer wel dat als het Waddengebied door de gasboring in gevaar komt, zij zal stoppen met de winning, maar dan is het misschien al te laat.’

Het Ternaard-gasveld kan gerust een goudmijn worden genoemd. Door de Russische invasie van Oekraïne is de gasprijs flink opgelopen. De NAM schat dat er ongeveer 25 miljard kuub gas onder de grond zit en verwacht hiervan maximaal 7,57 miljard kuub te kunnen winnen. De opbrengsten kunnen oplopen tot ongeveer 4 miljard euro.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw