Premium Lock Hoe uitslag op 15 maart het lot van Rutte IV bepaalt

08 maart 2023Leestijd: 9 minuten
Premier Rutte (boven) en minister Hoekstra (rechts) tijdens een van de vele stikstofdebatten. Geert Wilders interrumpeert. Foto: Dirk Hol/ANP-453420529

Erop of eronder. Provinciale verkiezingen bepalen de nieuwe Eerste Kamer en dus de toekomst van het kabinet-Rutte IV. Blijft de ongemakkelijke coalitie doormodderen of durft een van de partners te breken?

1. Het kabinet loopt vast

Rutte IV besteedt tientallen miljarden aan inkomensondersteuning en loopt graag internationaal voorop bij de militaire hulp aan Oekraïne. Maar allerlei andere onderwerpen lopen stroef. Het stikstofbeleid is het duidelijkste voorbeeld. Tijdens de boerenprotesten van vorige zomer was er kritiek op landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie), omdat hij geen ‘landbouwvisie’ produceerde. In oktober maakte hij plaats voor partijgenoot Piet Adema.

Die schreef een ‘Toekomstbrief’ van achttien pagina’s met allerlei ‘randvoorwaarden’ en de oproep aan boerenorganisaties en natuurbeschermers om een Landbouwakkoord te sluiten. Maar dat is er nog niet en komt voorlopig ook niet.

Het afhandelen van de Toeslagen­affaire schiet ook niet op. Het kabinet had 5 miljard euro beschikbaar, maar de fiscus is overwerkt. Hetzelfde geldt voor de hersteloperatie in het door gasbevingen getroffen Groningen. Er bestaan onbegrijpelijke verschillen tussen wie wel en wie niet wordt geholpen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Het kabinet loodste een pensioenwet door de Tweede Kamer en kreeg steun van GroenLinks en PvdA. Dit biedt kansen in de Eerste Kamer, maar die zit in ‘technische briefings’, wat kan leiden tot struikelblokken.

De beloofde bouw van 900.000 nieuwe woningen? Vorige week besloot de provincie Brabant alle vergunningverlening te staken vanwege de Haagse stikstofdoelstellingen. Andere provincies zullen volgen. CDA-woonminister Hugo de Jonge wil gemeenten dwingen tot sociale nieuwbouw. Maar zonder kavels ontstaat alleen maar extra onvrede.

Het Regeerakkoord beloofde ‘grote hervormingen’ op de arbeidsmarkt. Werken moet lonen. Ondernemen moet aantrekkelijk zijn. Het welzijn moet stijgen. Ja, ja. Maar veel verder dan een ‘Hoofdlijnenbrief’ kwam het kabinet nog niet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw