Premium Lock Gelderland zit klem tussen natuur en boer: BBB spint er garen bij

15 februari 2023Leestijd: 6 minuten
In 2000 had Gelderland 16.000 boeren, nu zijn het er nog 8.700. Foto: Mischa Keijser

Wie aan Gelderland denkt, denkt aan de Veluwe. En stikstof. En die uitstoot aanpakken leidt tot veel onrust. BBB spint er garen bij.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

De provincie Gelderland kent veel stikstofuitstoot en dat leidt tot onrust bij boeren én bestuurders in de provincie. De boeren worden neergezet – vinden ze zelf – als de superuitstoters van stikstof en de provincie wil ze liever uitkopen, maar dat gaat langzaam. De partij van Caroline van der Plas, de BoerenBurgerBeweging (BBB), spint daar garen bij. Gelderland is een speerpunt voor BBB. Haar partij gaat daar van nul naar 7 of 8 zetels bij de Statenverkiezingen. En wordt wellicht de grootste partij.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Landbouw krijgt alles op zijn bordje en moet het oplossen voor iedereen’

Rik Loeters (47) is de lijsttrekker van BBB in Gelderland en dat is de partij van de zwijgende meerderheid, zegt hij in het groene, doodstille platteland net buiten Didam. Vermindering van de stikstofuitstoot heeft invloed op alles. Niet alleen op de landbouw, maar ook op de bouw van huizen, industrieterreinen en wegen. Loeters: ‘Evenementen mogen zo meteen ook al niet meer. Dus iedereen krijgt ermee te maken. Landbouw krijgt alleen alles op zijn bordje en moet het oplossen voor iedereen.’

Rik Loeters (47)

De Gelderse BBB-lijsttrekker Rik Loeters verliet in 2019 het CDA. Hij vond dat de partij de oorspronkelijke achterban was vergeten. Hij is de zoon van een melkveehouder en heeft een handelsbedrijf in grondstoffen voor de zuivelindustrie. Hij zegt: ‘Veel mensen hebben niet door wat de agrarische sector betekent voor werkgelegenheid, logistiek, onderzoek en ontwikkeling. Het agro-foodcluster mag niet kapotgaan. In Den Haag is daarvoor te weinig aandacht.’

Loeters wil de zaken praktischer aanpakken. Met boerenverstand. ‘Er wordt nu veel beleid gemaakt, maar er is geen capaciteit voor de uitvoering. Laten we meer aandacht geven aan nieuw beleid dat ook uitvoerbaar is. Want daar stokt het in Gelderland.’

Met innovatie gaan ze het in Gelderland redden, denkt de BBB-voorman. Monovergisters bijvoorbeeld. De dagverse mest, waar nog geen ammoniak in zit, gaat in een monovergister en dat levert gas op en kunstmest. ‘Dan is het probleem opgelost,’ zegt Loeters. Rond 2035 zou het stikstofprobleem sowieso al minder groot zijn, zegt hij, want heel veel boeren hebben geen opvolger.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw