Premium Lock Dit valt er te kiezen bij de waterschapsverkiezingen

27 februari 2023Leestijd: 5 minuten
Stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Wervershoof. Tegenwoordig een museum dat enkel bij nood nog maalt. Foto: ANP

Op 15 maart wordt ook gestemd voor het waterschap. Onbekend en onbemind, maar steeds belangrijker. EW helpt met twaalf vragen.

1. Waarom kan ik stemmen voor het waterschap?

Het is het oudste democratische orgaan van Nederland. Het eerste waterschap dat ontstond, is Rijnland. In 1255 werd het beschreven in een document van graaf Willem II van Holland. Toen was het nog een overlegorgaan van belanghebbenden bij de waterwerken. Volgens de overlevering komt daar de politieke poldercultuur vandaan.

Door de eeuwen heen kregen burgers steeds meer inspraak. Pas sinds 1995 kunnen ze direct stemmen op kandidaten voor het algemeen bestuur van het waterschap, een soort parlement of gemeenteraad. Acht jaar geleden waren de verkiezingen voor het eerst gelijktijdig met die voor de Provinciale Staten. Zo’n 14 miljoen mensen kunnen stemmen – meer dan bij andere verkiezingen. Dat komt bijvoorbeeld doordat het bezit van de Nederlandse nationaliteit bij deze verkiezingen geen vereiste is om te mogen stemmen.

Er zijn 21 waterschappen (zie ‘Nederland ingedeeld’). In de jaren vijftig waren dat er maar liefst 2.647. De indeling is gebaseerd op hoe het water loopt. In Amsterdam en Rotterdam zijn drie waterschappen actief.

2. Wat doen ze?

Zorgen voor schoon water en droge voeten, zo valt in menig verkiezingsspotje te beluisteren. Koepelorganisatie Unie van Waterschappen spreekt van ‘waterveiligheid, waterkwaliteit en waterkwantiteit’. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek beheren de waterschappen bijna 18.000 kilometer aan waterkeringen en 225.000 kilometer waterlopen. Verder zuiveren ze 2 miljard kubieke meter afvalwater in 327 zuiveringsinstallaties. Ook bestrijden ze muskusratten en bevers die dijken beschadigen. Er werken meer dan 14.000 mensen.

3. Ik ken ze niet.

Vier op de vijf Nederlanders weten de naam van hun waterschap niet (zie ‘Geen affiniteit’). Toch was de verkiezingsopkomst in 2019 51,3 procent.

4. Wat kies ik eigenlijk?

De volksvertegenwoordiging in het waterschap, het algemeen bestuur genoemd. Het aantal zetels in dat bestuur verschilt en ligt tussen achttien en dertig. In alle gevallen zijn er vier ‘geborgde’ zetels: twee voor de boeren in het gebied en twee voor de daar actieve natuurbeheerders.

Boeren en natuurbeheerders hebben die zetels gekregen vanuit het idee dat zij over specifieke kennis beschikken die belangrijk is voor het waterbeheer en vaak veel grond bezitten. Tot deze verkiezingen hadden ook bedrijven twee ‘geborgde’ zetels, want zij betalen veel waterschapsbelasting. Die zetels zijn afgeschaft.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw