Premium Lock Landschap lijdt onder onstuimige politiek in Brabant

06 maart 2023Leestijd: 6 minuten
Het Bol.com distributiecentrum past niet in het landschap, maar de pakjes moeten ergens vandaan komen. Foto: Mischa Keijser

Van centrum-links naar kneiterrechts en terug naar de linkse wolk. Onstuimige politiek in een landschap dat lijdt onder ‘Brabandisering’.

Politieke versplintering in de praktijk. In Eindhoven leverden slechts acht van de twintig partijen hun campagneposter tijdig in bij de gemeente. Her en der stonden grote borden – beter gezegd: metalen frames met daartussen een bedrukt doek, want dat is moderner dan een houten schot met papieren affiches – maar daarop ontbraken belangrijke partijen als PVV, D66, PvdA, BoerBurgerBeweging en Forum voor Democratie.

Wat nu?

De vergeetachtige partijen kregen een herkansing. De gemeente liet voor zo’n 7.500 euro dertig nieuwe doeken drukken, waarop ze allemaal stonden. Het oppervlak per partij kromp natuurlijk, waardoor de partijen minder opvallen. Geen afzonderlijke blikvanger, wel een allegaartje van zich verdringende partijen. ’t Is ook altijd wat.

In de Noord-Brabantse Staten bleef van FVD vrijwel niets over

Sinds 2011 is de VVD de grootste in Noord-Brabant, vooral dankzij hoge scores in Eindhoven, Breda, Den Bosch en de welvarende randgemeenten. Het CDA kalfde af, maar hield stand in plattelandsgemeenten in het oosten van de provincie. In de krimpgebieden in West-Brabant domineerde de PVV, die bij de verkiezingen van 2019 werd verdrongen door FVD.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In de Noord-Brabantse Staten bleef van FVD niets over. Nou ja, één zetel. De andere FVD-Statenleden splitsten zich af. Zo veel FVD’ers en voormalige FVD’ers vertrokken, dat de partij door haar kandidaten heen was en twee zetels onbezet bleven. Daarop zegde de VVD het vertrouwen op in FVD, waarmee werd bestuurd.

Er moest een nieuw college van Gedeputeerde Staten worden geformeerd. De VVD ging in zee met CDA, D66 en de linkse wolk PvdA/GroenLinks. Eerder gebeurde dat ook, maar stapte het CDA na een half jaar eruit, uit onvrede over het tempo waarin veehouders milieuvriendelijke stallen moesten bouwen.

Kortom: het ging in Brabant de afgelopen vier jaar van centrum-links naar centrum-kneiterrechts en terug naar liberaal/linkse wolk.

‘Verdozing’ van het landschap is een groot thema in de Brabantse politiek

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw