Amstelveen

Krakers We Are Here moeten vertrekken

25 juni 2018

We Are Here moet het door hen gekraakte pand in Amstelveen verlaten. Dat heeft de rechter maandagochtend besloten tijdens een kort geding dat de krakende illegalen hadden aangespannen. Ze moeten weg, omdat de openbare orde door hun voortdurende kraakacties in gevaar komt.

‘Genoeg is genoeg, alles houdt een keer op. En dit houdt hier op,’ aldus rechter Floris Bakels, die aangaf dat hij ‘als persoon’ wel sympathiseert met de krakers. Maar de rondtrekkende krakers, die zich begin juni in een pand aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen vestigden, trekken volgens de rechter tegenacties aan. ‘De openbare orde komt erdoor in de knel, dat geef onrust en gedoe.’ Daarom wordt het pand binnenkort ontruimd, zoals burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) vorige week al had aangekondigd. De rechter noemde schending van het eigendomsrecht niet als argument voor de ontruiming.

Kraken was toch verboden? Carla Joosten zocht uit hoe het zit met de antikraakwet

Meer over krakers en hun sympathisanten

 

Nikki Sterkenburg schreef in 2015 de reportage ‘Met dank aan kerk en krakers’, over de zogeheten Vluchtwerkgroep, illegalen in een gekraakte kerk.

In de rechtbank in Amsterdam reageren sympathisanten met woede en verslagenheid op de beslissing. Volgens rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf  hebben bodes een schreeuwende vrouw weggestuurd. Inmiddels verlaat We Are Here het pand dat ze kraakten. De ontruiming stond gepland voor 12.00 uur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Naar verluidt zijn sommigen van plan terug te keren naar Amsterdam, waar ze jaren verbleven in kraakpanden omdat het college van burgemeester en wethouders verzuimde hen te laten wegsturen. Dit tot woede van oppositiepartijen als VVD, Forum voor Democratie en CDA. Ook de Tweede Kamer en het kabinet reageerden verontwaardigd op de royale Amsterdamse opvangplannen.

Amstelveen was al vanaf dag één duidelijk: ‘We willen dat ze weggaan’

Het is de gemeente Amstelveen veel sneller dan de gemeente Amsterdam gelukt om de krakers de deur te wijzen. Locoburgemeester Herbert Raat (VVD) gaf een dag nadat We Are Here zich er had gevestigd al aan dat hij de krakers zo snel mogelijk weg wilde hebben uit zijn stad. ‘Dit willen wij niet in Amstelveen. We willen dat ze weggaan.’

Straf krakers We Are Here ook voor hun misdrijf, schreef Gertjan van Schoonhoven eerder

De plaatselijke VVD stelde twee weken geleden voor het kabinet een ultimatum te geven om in te grijpen, en anders zelf over te gaan tot actie. GroenLinks wilde de krakers juist matrassen en andere ‘eerste levensbehoeften’ aanbieden tot er een oplossing was gevonden.

Raat, die weinig voelde voor beide voorstellen, ging daarna samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek op bezoek bij We Are Here. De dienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft toegezegd hen te willen helpen bij een eventuele terugkeer. De meeste krakers zijn uitgeprocedeerde asielzoekers, afkomstig uit West-Afrikaanse landen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Krakers verhuisden naar Amstelveen na confrontatie in Amsterdam-Oost

Nadat de krakers op 4 juni op bevel van de rechter de panden in de door hen gekraakte huizen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost moesten verlaten, gingen ze op zoek naar een nieuwe locatie. Daarbij ontstond een confrontatie tussen diverse krakers en Mart van der Burg (de zoon van ex-VVD-wethouder Eric van der Burg), die de illegalen de toegang tot zijn woning belette.

In het nieuwe, ‘kneiterlinkse’ Amsterdamse akkoord dat de coalitiepartijen GroenLinks, D66, SP en PvdA vorige maand presenteerden, is een 24-uursopvang voor 500 uitgeprocedeerde asielzoekers aangekondigd. Die mogen daar anderhalf jaar blijven.

Krakers willen op twee voorwaarden 24-uursopvang

Lees het commentaar van Nikki Sterkenburg: Idee voor 24-uursopvang is schattig, maar ook naïef

In eerste instantie wees We Are Here dat aanbod echter af, omdat de asielzoekers een permanente verblijfsvergunning willen, maar later liet woordvoerder Khalid Jone weten open te staan voor de 24-uursopvang, op voorwaarde dat de groep juridische hulp en een ‘educatief programma’ krijgt aangeboden. De Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Rutger Groot Wassink had al laten weten niet met de krakers te willen onderhandelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.