Amsterdam

Rechts op ramkoers met GroenLinks en Van Aartsen over krakers

05 april 2018

Het krakerscollectief We Are Here, dat bestaat uit een groep uitgeprocedeerde immigranten, heeft tijdens het Paasweekeinde twaalf panden gekraakt in Amsterdam-Oost. Forum voor Democratie en VVD willen dat er hard tegen de krakers wordt opgetreden. Maar GroenLinks, de grootste partij in de hoofdstad, en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zijn bereid ver te gaan om de krakers tegemoet te komen.

Volgens We Are Here zijn de gekraakte woningen van woningcorporatie Ymere ‘jarenlang verwaarloosd in afwachting van sloop en nieuwbouw’. Daarom vindt het migrantencollectief, dat veelal bestaat uit West-Afrikaanse asielzoekers zonder verblijfsvergunning, de bezetting van de panden gerechtvaardigd. Ymere wil de panden eigenlijk overdragen aan anti-kraakburo Camelot, maar dat is volgens We Are Here ‘niet meer nodig’.

Van Aartsen vraagt huiseigenaren niet te ontruimen

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) stuurde een brief aan de gemeenteraad, waarin staat dat de ‘wens om barmhartigheid te betrachten jegens deze kwetsbare groep’ het college van burgemeester en wethouders ‘aan het hart gaat’. Dat college (D66, SP en VVD) gaat huiseigenaren dan ook vragen hun verzoek tot ontruiming van gekraakte panden ‘voor onbepaalde tijd op te schorten’. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Rutger Groot Wassink, de uiterst linkse fractieleider van GroenLinks in Amsterdam, ziet het liefst dat de bed-bad-broodregeling in de hoofdstad wordt uitgebreid van 12 naar 24 uur. Zo kunnen de asielzoekers volgens Groot Wassink gebruikmaken van begeleiding en faciliteiten, zodat kraken niet langer noodzakelijk is, zegt hij tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5.

Groot Wassink: opvangregeling uitbreiden of vastgoed aanbieden

Mocht die regeling niet leiden tot beëindiging van het kraken – een strafbaar feit – dan wil Groot Wassink eventueel dat de gemeente We Are Here vastgoed aanbiedt. Sowieso wil hij de panden niet laten ontruimen: tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering stelde hij voor dat de gemeente huiseigenaren vraagt om hun verzoek tot de ontruiming van hun gekraakte panden op te schorten. Een linkse meerderheid inclusief D66 stemde in met een motie daartoe.

De oppositie reageert verontwaardigd. Forum voor Democratie-voorzitter Annabel Nanninga vindt het ‘een totaal verkeerd gebaar’ om ‘deze misdaad’ te belonen met dagopvang of door gemeentelijk vastgoed beschikbaar te stellen. ‘Kraken stopt als je het kraakverbod handhaaft,’ zegt zij. De Amsterdamse tak van FvD noemt het besluit van burgemeester Van Aartsen ‘waanzin’. De hulp is weliswaar ‘lief bedoeld’, maar een ‘volstrekt verkeerd signaal’ aan alle Amsterdammers die zich wel aan de wet houden, aldus Nanninga.

Ook de VVD is woedend. Als woningcorporatie Ymere geen aangifte doet, wil raadslid Marianne Poot alsnog naar de politie stappen. ‘Kraken is een misdrijf!’ meent de partij via Twitter en pleit voor directe ontruiming van de gekraakte panden. Op haar eigen twitteraccount doet Poot er een schepje bovenop: ‘Deze mensen zijn uitgeprocedeerd en hun toekomst ligt niet in Nederland.’

In januari bezette een groep krakers van We Are Here een voormalige kringloopwinkel in Diemen. Dat schreef het krakerscollectief in een persbericht op Facebook. We Are Here bestaat uit ongeveer 35 asielzoekers die geen aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning en wachten tot ze opnieuw een procedure voor asiel kunnen beginnen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De leden van We Are Here komen voornamelijk uit West-Afrikaanse landen.

Lees het commentaar van Amsterdammer Ron Kosterman: Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren

Groep veroorzaakt al sinds 2012 problemen

We Are Here veroorzaakt al een paar jaar overlast in en rond de hoofdstad. Eind 2016 nam een deel van de immigranten zijn intrek in twee peperdure panden in het centrum van Amsterdam. Het gaat om personen die half december een pand aan de Rijswijkstraat zijn uitgezet, omdat de beheerder van het pand plannen had met het gebouw. De illegalen lieten een ravage achter en weigerden vervolgens gebruik te maken van de illegalenopvang van Amsterdam.

We Are Here begon in 2012 toen drie uitgeprocedeerde Eritreeërs een tent opsloegen aan de Nieuwe Herengracht, in een poging aandacht te vragen voor hun situatie. Wat volgde, was een jarenlange zwerftocht door Amsterdam, waarbij steeds meer illegalen zich aansloten.

Waarschijnlijk alleen linkse partijen in nieuwe Amsterdamse coalitie

Een coalitie met alleen linkse partijen ligt na de uitslag gemeenteraadsverkiezingen voor de hand in Amsterdam. Vorige week maakte Groot Wassink bekend dat hij verder wil praten met D66, PvdA en SP. VVD en de Partij voor de Dieren vielen definitief af. Dat was voor Forum voor Democratie al eerder duidelijk: GroenLinks, D66 en PvdA sloten FvD ruim voor de verkiezingen resoluut uit. Ze vinden de partij ‘racistisch’ en ‘fascistisch’.

Lees ook: Niet overal ultralinkse coalitie, zo staat het ervoor in de grote steden

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.