VVD maant Ollongren nogmaals tot actie na nieuwe kraak

28 mei 2018Leestijd: 4 minuten
Ollongren (links) en krakers We Are Here in Amsterdam-Oost. Foto's: ANP.

Hoewel minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) eerder aangaf niet te willen ingrijpen tegen de krakende illegalen die Amsterdam sinds maart teisteren, gaat de VVD haar opnieuw vragen maatregelen te nemen. Dit na een nieuwe kraakactie van We Are Here, dat toesloeg op de Amsterdamse Zuidas.

Namens de groep uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here kraakten 25 vrouwen zondag met behulp van ‘sympathisanten’ een kantoorpand in de Tommasso Albinonistraat op de Amsterdamse Zuidas, waar veel grote bedrijven zijn gevestigd. Eerder kraakten de vrouwen al een pand in de wijk Nieuw-West en een winkelruimte in Amsterdam-Oost, meldt Het Parool.

We Are Here: uitgeprocedeerde vrouwen nu afhankelijk en kwetsbaar

Een woordvoerder van We Are Here zegt tegen de krant dat de bed-bad-broodregeling, waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers in de hoofdstad 12 uur lang onderdak krijgen, vooral voor vrouwen onvoldoende is. ‘Ze staan elke dag om 9 uur weer op straat. Dat maakt vrouwen afhankelijk en kwetsbaar voor misbruik.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

VVD en Forum voor Democratie: kraak is schuld van nieuwe coalitie

Op sociale media reageren veel oppositiepolitici verontwaardigd op de nieuwe kraakactie, die volgens hen is te wijten aan de ruimhartige opstelling van de nieuwe coalitie in Amsterdam (GroenLinks, SP, D66 en PvdA) jegens de krakers. Zo zegt de lokale fractievoorzitter Annabel Nanninga van Forum voor Democratie dat het ‘niet vreemd’ is dat ‘deze illegalen van god los raken en zich een slag in de rondte kraken als de gemeente doodleuk meewerkt’. Ook hekelt ze de term ‘ongedocumenteerden’, die het nieuwe college gebruikt om de uitgeprocedeerde of illegale asielzoekers aan te duiden.

Zo komt Amsterdam illegale asielzoekers tegemoetAmsterdam krijgt een opvanglocatie voor vijfhonderd ‘ongedocumenteerden’, die daar anderhalf jaar 24 uur per dag kunnen verblijven. Na die anderhalf jaar wordt het probleem overgeheveld naar de burgemeester, die dan moet besluiten wat er met de groep gebeurt. De opvang moet ‘kleinschalig’ worden, ‘met respect voor privacy, de mogelijkheid om zelf te koken’ en ‘een zo laag mogelijk beveiligingsniveau’. Tijdens hun verblijf daar mogen illegalen niet worden opgepakt: daarover worden ‘afspraken’ gemaakt met de politie.

Marianne Poot van de plaatselijke VVD is ook verontwaardigd, en schuift de schuld in de schoenen van GroenLinks en D66, die oproepen om ‘terughoudend’ om te gaan met ontruiming. Woensdag gaat ze vragen stellen aan waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, eveneens van de VVD.

Kamer: Kabinet moet ingrijpen

Een meerderheid van de Tweede Kamer is eveneens niet te spreken over de krakersaanpak in Amsterdam. Een motie van regeringspartij VVD kreeg dinsdag brede steun in de Kamer: de partij roept op tot het vernietigen van het collegebesluit door de Kroon – een zeer zeldzame ingreep door de landelijke politiek in het lokale bestuur. Het voorstel kreeg steun van PVV, CDA, ChristenUnie, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Ze vinden het onacceptabel dat het landelijke kraakverbod in de praktijk niet wordt gehandhaafd. Het irriteert ze dat Amsterdam zichzelf boven de Nederlandse wet lijkt te plaatsen.

Vorig jaar sprak Ollongren haar sympathie uit voor ‘de Republiek Amsterdam’. Best aantrekkelijk voor de rest van Nederland, schreef Jelte Wiersma destijds

De verantwoordelijke minister Kajsa Ollongren (D66) – voormalig wethouder in Amsterdam – gaf vorige week al aan dat het niet wenselijk is dat het kabinet ingrijpt in deze lokale kwestie. Daarnaast gaat het juridisch gezien niet om een ‘besluit’, waardoor het door de Kamer gewenste ingrijpen niet uitvoerbaar is. VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis pikt dat niet en schreef zondag op Twitter dat hij Ollongren morgen, dinsdag, opnieuw ter verantwoording gaat roepen. ‘De republiek Amsterdam bestaat niet. Het is een Nederlandse gemeente, waar de Nederlandse wet geldt,’ zei Koerhuis, die de motie indiende.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Grapperhaus gaat opnieuw kijken naar de anti-kraakwet

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) liet eerder al weten dat hij zich opnieuw gaat buigen over de anti-kraakwet. Dat deed hij op aandringen van partijgenoot en Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

In maart diende de Amsterdamse GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink in de raad succesvol een motie in waarin staat dat de gemeente voorlopig geen illegalen op straat mag zetten en pandeigenaren verzoekt geen ontruiming aan te vragen. D66 en PvdA steunden die, maar waarnemend burgemeester Van Aartsen was het niet met hen eens. Hij vindt dat de gemeente zich aan de wet moet houden. VVD en CDA stemden tevens tegen de motie.

Krakende illegalen mogen tot 1 juni blijven zitten in panden in Oost

Uitstekend dat Grapperhaus krakers wil laten vervolgen, schrijft Gertjan van Schoonhoven

De illegalen van We Are Here waren de eersten die van de motie profiteerden toen ze begin april tientallen panden bezetten in het oosten van de stad. De panden moeten worden gesloopt voor nieuwbouw.

Van de rechter mogen de uitgeprocedeerde krakers tot 1 juni blijven zitten. Woningcorporatie Ymere heeft volgens hem niet hard kunnen maken dat onmiddellijke ontruiming nodig is, omdat anders de nieuwbouw van 144 woningen vertraging oploopt. Ook vond de rechter niet dat de openbare orde door de kraakactie ernstig was verstoord.