Krijgt Amstelveen krakers wel weg?

05 juni 2018Leestijd: 5 minuten
Uitgeprocedeerde asielzoeker van We Are Here in pand Amstelveen. Foto: ANP.

Nadat de spanningen met de krakende illegalen van We Are Here maandag een nieuw hoogtepunt bereikten in Amsterdam, heeft de groep uitgeprocedeerde asielzoekers maandagnacht haar heil gezocht in Amstelveen. In tegenstelling tot het bestuur in de hoofdstad wil het Amstelveense college wel direct hard ingrijpen tegen de krakers.

In de nacht van maandag op dinsdag verhuisde We Are Here naar Amstelveen, omdat de rechter had besloten dat de groep de huizen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost moest verlaten. De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben hun intrek genomen in een leegstaand kantoorpand aan de Groen van Prinstererlaan, dat negen verdiepingen en een parkeergarage van twee lagen telt. De eigenaar wil het pand slopen om er bijna driehonderd appartementen te bouwen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

VVD-locoburgemeester vraagt krakers weg te gaan: ‘Dit willen wij niet’

VVD-wethouder en locoburgemeester Herbert Raat heeft de krakers dinsdagochtend ‘bezocht en hen verzocht het gekraakte pand te verlaten,’ aldus de plaatselijke VVD op Twitter. Raat, die waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) vervangt omdat die op vakantie is, spreekt tegenover de regionale zender AT5 duidelijke taal: ‘Dit willen wij niet in Amstelveen. We willen dat ze weggaan.’

D66 is naar eigen zeggen bezorgd over onveilige situaties in het pand en de omgeving, en zal het Amstelveense college aansporen om samen met Amsterdam en het ministerie van Justitie en Veiligheid tot een oplossing te komen. ‘Als overheid hebben wij de plicht wetten na te leven en illegale situaties niet in de hand te werken,’ aldus D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven. ‘Als er strafbare feiten zijn gepleegd, moeten het college van B en W en het OM op korte termijn optreden.’ Donderdagavond bespreekt D66 de kwestie met het college tijdens een commissievergadering.

‘Uitgestoken hand is er van alle kanten’

Volgens locoburgemeester Raat is de kraakactie ‘voor niemand een oplossing’, en moeten de illegale asielzoekers terug. Hij zegt dat We Are Here wordt ‘misbruikt voor een soort politiek gewin door sommige mensen,’ maar noemt geen namen. Hij zegt dat ‘de uitgestoken hand’ er al ‘van alle kanten’ is, en dat sommige van de krakers Nederland nu eenmaal moeten verlaten omdat hun procedures erop zitten.

Lees het commentaar van Nikki Sterkenburg: Idee 24-uursopvang We Are Here is schattig, maar naïef

Met de uitgestoken hand doelt Raat op het idee van de nieuwe Amsterdamse coalitie (GroenLinks, D66, PvdA en SP), die uitgeprocedeerde asielzoekers voor anderhalf jaar 24-uursopvang wil bieden. Daar wilde We Are Here niet aan, zo bleek zondag. ‘Ik waardeer de moeite van de coalitie. Wij vinden het heel goed dat de gemeente een plan maakt, maar wij willen een definitieve oplossing,’ zei We Are Here-woordvoerder Khalid Jone maandag.

We Are Here staat open voor 24-uursopvang, op twee voorwaarden

De oplossing omschrijft hij zelf als ‘een normaal leven in Nederland’. Het is een duidelijk politiek statement: de groep vindt bovendien dat de regering daarvoor moet zorgen, en niet de gemeente. Dinsdag zegt We Are Here dat het toch openstaat voor de 24-uursopvang, mits de groep ‘juridische hulp’ en een ‘educatief programma’ krijgt aangeboden.

Alles over het nieuwe coalitieakkoord in Amsterdam

Coalitie presenteert ‘kneiterlinks’ akkoord: dit zijn de speerpunten

Het kabinet is het niet eens over wat te doen met de krakers. Zo zei staatssecretaris van Justitie Mark Harbers (VVD) maandagavond dat de acties van We Are Here ‘onaanvaardbaar’ zijn. Mensen zonder verblijfsvergunning zijn verplicht te vertrekken en zijn daarvoor zelf verantwoordelijk, stelt de staatssecretaris. ‘Als iemand niet vertrekt, kan de overheid ook overgaan tot gedwongen vertrek’.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) liet twee weken terug nog weten dat ze het kraken beschouwt als een plaatselijke kwestie, en dat Den Haag geen actie zal ondernemen. Dit tot frustratie van een meerderheid in de Tweede Kamer: VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis maande Ollongren meermaals tot ingrijpen, vooralsnog tevergeefs. Koerhuis sprak op Twitter zijn steun uit voor staatssecretaris Harbers, en noemt de overlast ‘onacceptabel’.

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis: ‘Dat tuig moet het land uit!’

‘Dat tuig moet het land uit!’ voegde hij daar dinsdag aan toe. Ook schrijft hij op Twitter blij te zijn met de gemeenteraad in Amstelveen: ‘Top! Rechtse gemeenteraad in A’veen roept op om kraken niet te gedogen en hard aan te pakken! Kraken is bij wet verboden. En heel goed dat rechts A’veen wel de wet laat gelden!’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Van Aartsen beschuldigd na confrontatie aan Weesperzijde

Daarmee reageerde hij op beelden van een nieuwe kraakpoging, van een pand aan de Weesperzijde in Amsterdam-Oost, waar het maandag tot een confrontatie kwam tussen een bewoner – Mart van der Burg, zoon van ex-VVD-wethouder Eric van der Burg – en We Are Here. Diverse krakers probeerden in te breken, maar Van der Burg hield ze in de deuropening tegen onder toeziend oog van journalisten en cameraploegen. De politie ging met hem in gesprek en stuurde honden door het gebouw, maar hield niemand aan. Na afloop wees Van der Burg waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) aan als een van de verantwoordelijken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Op Twitter deelt voormalig VVD-bestuurslid Gertjan Neerhof een foto waarop Van Aartsen lachend naast We Are Here-woordvoerder Khalid Jone poseert. Het is niet bekend wanneer die is gemaakt, maar de foto wekt verontwaardiging. Sommigen verwijzen naar de kwestie rond het Joodse restaurant HaCarmel, dat graag persoonlijk met de burgemeester in gesprek wil over beveiliging. Van Aartsen weigert de restauranteigenaar en zijn advocaat te ontmoeten. Volgens zijn woordvoerder is het gebruikelijk dat ambtenaren dat doen.

Diverse Amsterdamse oppositiepartijen riepen de autoriteiten na de confrontatie aan de Weesperzijde nogmaals op in te grijpen. ‘OM en burgemeester, pak dit aan! Arresteren en opsluiten,’ twitterde Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. Marianne Poot (VVD) en Diederik Boomsma (CDA), die kritisch zijn op de nieuwe coalitie in Amsterdam, deden vergelijkbare oproepen.