Premium Lock Idee 24-uursopvang We Are Here is schattig, maar naïef

04 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Krakende asielzoekers organiseren buurtbijeenkomst. Foto:ANP

Het was naïef om te denken dat de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here het plan van de 24-uursopvang zouden omarmen, en vanuit daar zouden werken aan hun terugkeer. Want de actiegroep wil helemaal niet terug en trekt liever krakend rond.

Het begon allemaal in 2012, toen zo’n vijftig asielzoekers uit boosheid over het Nederlandse uitzetbeleid een tentenkamp in Ter Apel opzette. Na de ontruiming verkasten zij naar de achtertuin van de Protestantse Diaconie in Amsterdam-Osdorp, om zich vervolgens eind 2012 in de Jozefkerk in Amsterdam-West te vestigen. Sindsdien trekt de groep krakend door Amsterdam, van garage tot aan kantoorpanden en woningen.

Met dank aan kerk en krakers

Lees hier de reportage uit 2015

Vele handreikingen

Intussen zijn er vele handreikingen gedaan. Zo bood de eerdere Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan hen in groepjes op te vangen, verspreid over asielzoekerscentra door het land. Die handreiking weigerden ze. Zolang ze als groep samen bleven, zou hun stem luider worden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.