Amsterdam

We Are Here moet kraakpanden verlaten… over acht weken

08 april 2018

Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat We Are Here de gekraakte panden in Amsterdam-Oost moet verlaten. We Are Here bestaat uit uitgeprocedeerde asielzoekers, die geregeld panden in en om Amsterdam kraken. Over acht weken moeten ze de huizen hebben verlaten.

Maar de krakers kunnen nog in beroep. Daarvoor krijgen ze een week de tijd. Dat meldt de lokale omroep AT5. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er niet voldoende reden om de huizen met spoed te ontruimen. ‘Dat gebeurt alleen als er sprake is van een ernstige verstoring van de openbare orde,’ zegt een woordvoerder tegen de omroep. Het besluit van het OM valt slecht bij de eigenaar, woningcorporatie Ymere. Ymere wilde wel een snelle ontruiming, omdat de openbare orde in gevaar zou zijn.

Het verbond tussen illegalen en radicale krakers, lees de bijdrage van Gertjan van Schoonhoven. 

https://twitter.com/RonaldOlsthoorn/status/982930051254669312

Volgens AT5 is We Are Here van plan om inderdaad in beroep te gaan.

22 huizen gekraakt in Amsterdam-Oost

We Are Here kraakte rond de Paasdagen 22 huizen in de Rudolf Dieselstraat, in de wijk Watergraafsmeer. Rutger Groot Wassink, fractieleider van GroenLinks in Amsterdam, ziet het liefst dat de bed-bad-broodregeling in de hoofdstad wordt uitgebreid van 12 naar 24 uur. Asielzoekers kunnen dan volgens hem gebruikmaken van begeleiding en faciliteiten, zodat kraken niet langer noodzakelijk is, zegt hij tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5.

Eerder riep burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam op om de krakers te gedogen. Van Aartsen stuurde de gemeenteraad een brief, waarin hij schrijft dat de ‘wens om barmhartigheid te betrachten jegens deze kwetsbare groep’ het college van burgemeester en wethouders ‘aan het hart gaat’. Dat college (D66, SP en VVD) zal de huiseigenaar dan ook vragen zijn verzoek tot ontruiming van de gekraakte huizen ‘voor onbepaalde tijd op te schorten’. Dat meldde De Telegraaf woensdag.

Sfeer rond de kraakpanden grimmig

Elsevier Weekblad-redacteur Nikki Sterkenburg schreef in 2015 de fascinerende reportage ‘Met dank aan kerk en krakers’, over de zogeheten Vluchtwerkgroep, illegalen in een gekraakte kerk.

Volgens Ymere was het afgelopen week grimmig in de buurt. Zo werd er volgens een woordvoerder van de woningcorporatie op deuren gebonsd en zijn ruiten ingegooid. Ymere-directielid Eric van Kaam zegt dat de asielzoekers medewerkers sleutels uit hun handen hebben getrokken. Volgens We Are Here is er geen sprake van een slechte sfeer. Het krakerscollectief wilde zelfs een buurtfeest organiseren.

Volgens We Are Here heeft Ymere de gekraakte huizen ‘jarenlang verwaarloosd in afwachting van sloop en nieuwbouw’. Daarom vindt het migrantencollectief, dat veelal bestaat uit West-Afrikaanse asielzoekers zonder verblijfsvergunning, de bezetting van de huizen gerechtvaardigd. Ymere wilde de huizen tot ze worden gesloopt overdragen aan antikraakbedrijf Camelot. Dat is volgens We Are Here nu ‘niet meer nodig’.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.