Krakende illegalen bedanken voor opvang van linkse coalitie

04 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Khalid Jone (L) van We Are Here - Foto: ANP

Het krakende illegalencollectief We Are Here moet niets hebben van de nieuwe plannen van de linkse coalitie in Amsterdam voor 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De illegalen vinden dat ‘geen goede oplossing’.

De kersverse Amsterdamse coalitie, bestaande uit GroenLinks, PvdA, D66 en SP, presenteerde twee weken geleden de nieuwe plannen voor de stad. Daarin is onder meer een opvanglocatie opgenomen voor vijfhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers.

Ze kunnen daar anderhalf jaar 24 uur per dag terecht. Na die anderhalf jaar wordt het probleem overgeheveld naar de burgemeester, die dan moet besluiten wat er met de groep gebeurt. De opvang moet ‘kleinschalig’ worden, ‘met respect voor privacy, de mogelijkheid om zelf te koken’ en ‘een zo laag mogelijk beveiligingsniveau’. Tijdens hun verblijf daar mogen illegalen niet worden opgepakt: daarover worden ‘afspraken’ gemaakt met de politie. Het plan is specifiek bedoeld voor illegalen zoals die van We Are Here, met wie de gemeente inmiddels al jarenlang in zijn maag zit.

We Are Here maakt politiek statement

Khalid Jone, woordvoerder van We Are Here, liet zondag weten dat de groep niet zit te wachten op de opvang: ‘Ik waardeer de moeite van de coalitie. Wij vinden het heel goed dat de gemeente een plan maakt, maar wij willen een definitieve oplossing,’ aldus Jone. Die oplossing omschrijft hij zelf als ‘een normaal leven in Nederland’. Het is een duidelijk politiek statement: de groep vindt bovendien dat de landelijke regering daarvoor moet zorgen, en niet de gemeente. Tegenover De Telegraaf voegt Jone daaraan toe dat We Are Here ‘altijd respect heeft voor de overheid en regering’.

GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink reageert gelaten tegenover NOS: ‘We hebben in Amsterdam verschillende groepen ongedocumenteerden (illegalen, red.). De We Are Here-groep is er een van. We gaan de komende tijd met de verschillende groepen in gesprek om te bekijken hoe we de voorziening gaan inrichten.’

Maandag moet een deel van de groep vertrekken uit eerder gekraakte panden in Amsterdam-Oost. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zegt dat het ‘zoals altijd’ afwachten is wat de groep nu gaat doen: ‘Dit is zo ongeveer hun dertigste kraak. Zij kiezen ervoor om op deze manier door de stad te trekken. We hebben geen voorziening voor ze geregeld. Zo gaat dat elke keer. De oplossing van de nieuwe coalitie is maandag ook nog niet gereed.’

Kamer wil af van plannen in Amsterdam

De oplossing van de Amsterdamse coalitie stuit bovendien op landelijk verzet. De Tweede Kamer nam twee weken geleden namelijk een motie aan die oproept tot ingrijpen van het kabinet tegen de lankmoedige aanpak van de krakende illegalen in Amsterdam.

Partijen in de Tweede Kamer zijn het zat dat Amsterdam het landelijke kraakverbod niet handhaaft, elke keer bezwijkt voor de druk van groepen als We Are Here en zichzelf daarmee boven de wet lijkt te plaatsen. Ze willen dat het Amsterdamse collegebesluit wordt vernietigd door de Kroon – een zeer zeldzame ingreep door de landelijke politiek in het lokale bestuur. In de woorden van initiatiefnemer Daniel Koerhuis (VVD): ‘De republiek Amsterdam bestaat niet. Het is een Nederlandse gemeente, waar de Nederlandse wet geldt.’

Er dreigt echter een conflict tussen de Kamer en het kabinet over dit onderwerp: minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken liet eerder weten niets te zien in ingrijpen in Amsterdam. Volgens haar ging het bovendien juridisch gezien niet om een ‘besluit’, waardoor het plan van de VVD volgens haar à priori al onuitvoerbaar is. De minister gaat ervan uit dat de krakers op 1 juni weg zijn. Ollongren is van mening dat de nationale overheid zich niet te veel moet mengen in zaken van de lokale overheid.