Den Haag

Hiddema verdedigt aangifte: ‘Ollongren geeft Volkertjes vrijbrief’

06 februari 2018

De aangifte van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet tegen minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) is bedoeld om de ‘agressie tegen FvD een halt toe te roepen’. Uitspraken van Ollongren afgelopen vrijdag kunnen volgens FvD-Tweede Kamerlid en strafpleiter Theo Hiddema een ‘vrijbrief zijn voor de Volkertjes’.

‘Deze mevrouw is de hoeder van de Grondwet en heeft een statuur van jewelste. Als zo’n minister het bestaat om een gekozen volksvertegenwoordiger neer te zetten als iemand die aanzet tot racisme, dan kan dat een vrijbrief zijn voor de Volkertjes. Volkert (Van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, red.) is voor minder in actie gekomen,’ zei Hiddema dinsdag in dagblad De Telegraaf. Baudet deed zaterdag aangifte van smaad en laster tegen minister Ollongren. Hiddema treedt op als zijn advocaat.

Ollongren noemde Baudet gevaar voor Nederland

Ollongren zei vrijdagavond in haar Burgemeester Dales Lezing in Nijmegen dat Baudet en zijn partij een grotere bedreiging vormen voor ‘de kernwaarden van Nederland’ dan de PVV van Geert Wilders. ‘Forum lijkt geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.’

De minister hekelde de eerdere uitspraak van Baudet over de ‘homeopathische verdunning’ van Nederland door immigratie. Ook rekent zij het Baudet aan dat hij geen afstand neemt van de uitspraak uit 2016 van zijn partijgenoot Yernaz Ramautarsing, tevens kandidaat-gemeenteraadslid in Amsterdam, dat er een ‘verschil in IQ is tussen volkeren’. Ramautarsing voegde daaraan toe: ‘Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren, maar dat is niet zo.’

Hiddema wijst op vele bedreigingen van FvD

Hoewel FvD vastbesloten was zich niet te ‘wentelen in slachtofferschap’, verdedigt Hiddema de aangifte tegen Ollongren door te wijzen op de vele bedreigingen die leden van de partij zouden krijgen. ‘Het is niet alleen dat bij Thierry de deur werd besmeurd en hij politie en beveiliging moest ondergaan. Er zijn ook telefoontjes, brieven. Ik moet me ineens richten naar de wensen van beveiligers. Verdomme. Daar word ik hartstikke pissig van.’

Door te duiken voor het debat en naar de politie te gaan als een ander juist wel in discussie wil, reageert Baudet als een kind dat op straat uitdeelt maar direct naar zijn moeder rent als hij zelf ook eens doelwit is, vindt Carla Joosten. Lees haar commentaar >

Met haar racismebeschuldiging, beticht Ollongren zijn partij bovendien van een strafbaar feit, zegt Hiddema. Volgens hem is er geen sprake van dat zijn partij zich schuldig maakt aan racisme en discriminatie. Ook Baudet benadrukte dit afgelopen weekend.

Ollongren zei zaterdagochtend dat, hoewel het Baudet vrij staat om aangifte te doen, zij de voorkeur geeft aan het debat. Hiddema noemt Ollongren in deze ‘hypocriet’: ‘Het is puur mijn rechtsstatelijke behoefte om die rechtsstatelijke hobbyisten van D66 een koekje van eigen deeg te geven. Als wij dat debat willen, is het prettig dat je met een rechterlijk vonnis kunt komen. Want die rechter oordeelt niet langs politieke voorkeuren.’

De afgelopen dagen heerste scepsis over de aangifte van Baudet, die door menigeen als kansloos werd bestempeld. Onzin, vindt Hiddema. Hij is ervan overtuigd dat de zaak voor de rechter komt. En zo niet ‘dan begin ik een artikel 12-procedure’. Daarmee kan alsnog vervolging bij de rechter worden afgedwongen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.