Baudet over aangifte tegen Ollongren: ‘Ze demoniseert, en gaat grens over’

03 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet doet aangifte tegen minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Kajsa Ollongren. De aangifte die er ligt, is er een van smaad en laster.

Dat meldt Baudet tijdens een persconferentie in Hotel de L’Europe in Amsterdam zaterdagmiddag. ‘Ollongren is een grens overgegaan, en demoniseert,’ aldus Baudet. De beschuldigingen dat hij of zijn partij  Forum voor Democratie (FvD) zou discrimineren, verwerpt hij. ‘Fvd werpt alle beschuldigingen van discriminatie op basis van ras verre van zich,’ aldus Baudet, die geen antwoord wilde geven op vragen van de pers.

De tweede man van FvD Theo Hiddema, die als Baudets advocaat optreedt, verwacht dat de aangifte met ‘enige spoed’ zal worden behandeld.

Ollongren noemde Baudet gevaar voor Nederland

De FvD-leider verwijst naar uitspraken van Ollongren tijdens de Burgemeester Ien Dales-lezing vrijdagavond in Nijmegen. Daar zei Ollongren dat Baudet en zijn partij een grotere bedreiging vormen voor Nederland dan de PVV van Geert Wilders.

‘Forum lijkt geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.’ De minister hekelt de eerdere uitspraken van Baudet over de ‘homeopathische verdunning’ van Nederland door immigratie.

Volgens Ollongren ging Baudet afgelopen week tijdens een debat met voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema in de Stadsschouwburg in Amsterdam ‘opnieuw verder’. Hij weigerde daar afstand te nemen van uitspraken van zijn partijgenoot en kandidaat-raadslid Yernaz Ramautarsing, die in 2016 zei dat er een ‘verschil in IQ is tussen volkeren’. Ramautarsing voegde daaraan toe: ‘Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren, maar dat is niet zo.’

Door er geen expliciete afstand van te nemen, laat Baudet het volgens Ollongren ‘onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras’. Volgens Ollongren willen politici als Baudet ‘sommige Nederlanders dus anders behandelen dan anderen,’ en bedreigen ze daarmee de ‘kernwaarden van Nederland: de democratie, de rechtsstaat, onze vrije en open samenleving’.

‘Liever debat dan aangifte’

Ollongren reageerde eerder zaterdagochtend op de aangifte. ‘Het staat Baudet uiteraard vrij om aangifte te doen, maar logischer zou zijn dat hij het politieke debat aangaat. Daar sta ik voor open,’ aldus Ollongren via haar woordvoerder.

Volgens haar woordvoerder heeft ze in de lezing vooral willen ‘stilstaan bij het belang van Artikel 1 van de Grondwet’. Volgens Ollongren staat dat wetsartikel onder druk, onder meer door de ‘aanvallen vanuit de populistische hoek’. In Artikel 1 van de Grondwet wordt discriminatie op alle gronden verboden.