Brussel

Geërgerde Juncker: Niet gedronken, maar beenkrampen

18 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie is helemaal klaar met de speculaties dat hij vorige week tijdens een NAVO-top in Brussel te veel had gedronken. Bijna een week later reageert de Luxemburger voor het eerst persoonlijk op het voorval. ‘Onbeduidende nonsens,’ noemt hij de aantijgingen van dronkenschap.

‘Het is verbazingwekkend hoeveel mensen expert zijn als het over mijn medische conditie gaat,’ aldus Juncker, die vraagt om meer respect. ‘Ja, ik had kramp in mijn been, maar er waren veel belangrijker zaken om op te concentreren op de NAVO-top dan mijn gezondheidstoestand.’ Eerder meldde zijn woordvoerder nog dat het ging om rugpijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook dit stuk uit het weekblad: Het eerlijke verhaal van Jean-Claude Juncker

Ophef op sociale media: ‘Juncker was dronken’

Op sociale media reageerden velen vorige week met verontwaardiging en spot op beelden van Juncker na een diner bij de NAVO-top. Daarop is te zien hoe de waggelende Luxemburger ondersteuning krijgt van leiders van diverse Europese landen. Velen leggen de link met Junckers vermeende drankprobleem, zijn woordvoerder en premier Mark Rutte spraken direct al van gezondheidsproblemen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op het betreffende filmpje, dat volop werd gedeeld op Twitter, is te zien hoe Juncker een trappetje af strompelt en diverse keren bijna omvalt. Onder anderen premier Mark Rutte (VVD) helpt hem om overeind te blijven. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko en president Sauli Niinistö van Finland boden Juncker ondersteuning aan. In het filmpje is ook te zien hoe de Hongaarse premier Viktor Orbán het gezelschap passeert en bedenkelijk naar Juncker kijkt.

Juncker had glimlach op gezicht: ‘door zijn goede humeur’, aldus Rutte

Rutte zei donderdagavond dat de commissievoorzitter last had van rugpijn, en dat diens wankele tred niet was te wijten aan overmatig alcoholgebruik. ‘Het is niet op enige manier levensbedreigend, maar het is een probleem waar hij last van heeft,’ aldus Rutte. Opvallend is echter wel dat Juncker tijdens de wandeling, ondanks de vermeende krampen, een grote glimlach op zijn gezicht had. Rutte zei desgevraagd dat dit komt omdat de Luxemburger een man met ‘een goed humeur is’.

Vrijdag reageerde Juncker door Rutte te bedanken voor zijn steun bij de vermeende rugpijn. Zijn woordvoerder noemde berichtgeving dat de commissievoorzitter te veel had gedronken ‘smakeloos, beledigend, onelegant en oneerlijk’. Juncker zou last hebben gehad met een pijnlijke aanval van de aandoening ischias ofwel sciatica die vergezeld ging met krampen. ‘Hij voelt zich nu prima,’ aldus de woordvoerder vrijdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Juncker maakte op eerdere EU-top al beschonken indruk

Op Twitter betwijfelden velen die lezing, onder meer omdat het een publiek geheim is dat Juncker graag alcohol drinkt. De afgelopen jaren deden vaker beelden de ronde waarop te zien is hoe de Commissievoorzitter Europese leiders tijdens een andere EU-top op de wang of het voorhoofd zoent, in het gezicht slaat en high fives geeft. Daaruit zou blijken dat hij ook toen te diep in het glaasje had gekeken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vooral Forum voor Democratie (FVD), de partij van Thierry Baudet, plaatste openlijk twijfels bij de verklaring van Rutte. Zo schrijft de partij ‘rugprobleem’ tussen aanhalingstekens en schreef FVD in een andere tweet over een ‘vertederend vader-zoon moment tussen @JunckerEU en @MinPres #Rutte’, suggererend dat de premier het kopstuk van de EU de hand boven de hoofd hield.

Dijsselbloem noemde Juncker in 2014 ‘verstokt roker en drinker’

In het televisieprogramma Knevel & Van den Brink noemde voormalig PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem, destijds voorzitter van de Eurogroep, de Commissievoorzitter in 2014 een ‘verstokt roker en drinker’. Anonieme bronnen zeiden in die periode tegen de Volkskrant dat Juncker cognac zou drinken voor het ontbijt. Destijds ontkende Juncker de aantijgingen: ‘Ik heb geen alcoholprobleem. En ik wil verder niet ingaan op de uitspraken van Dijsselbloem.’ Later belde Dijsselbloem Juncker op om zijn excuses aan te bieden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.