Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Knap hoe Thierry Baudet plaats opeist in het debat

28 mei 2018Leestijd: 4 minuten

Forum voor Democratie (FvD) krijgt langzamerhand een vaste vorm. De partij van Thierry Baudet is de jongste landelijke politieke partij en de snelst groeiende partij van Nederland.

Het is te vroeg om te praten of te speculeren over stabiliteit en toekomst van FvD. Ervaring leert dat de komst van baantjesjagers en ongedisciplineerde opiniemakers de grootste bedreiging vormt voor een nieuwe spraakmakende partij.

Lees ook de column van Gerry van der List:

Cliteur maakt geesten rijp voor inperking democratische rechten

Vooralsnog zien we de geboorte van een serieuze politieke partij. En het doet mij nog steeds denken aan ontstaan en groei van D66: een chique rebellenpartij voor meer democratie en tegen het establishment.

Maatschappelijke en politieke conflicten anders dan in 1966

We leven in een andere tijd dan de jaren zestig van de vorige eeuw waarin D66 is opgericht. De maatschappelijke en politieke conflicten zijn anders dan toen. Op één gebied zien we wel overeenkomsten: het verlangen naar meer democratie en dus ook naar aflossing van het heersende establishment.

Forum richt zich nu op interne en externe zaken: de gekozen burgemeester en referenda (intern) en het verzet tegen de politieke ordening van de Europese Unie. Voor beide vraagstukken bestaat een vruchtbare electorale bodem. Maar geen meerderheid. Dus moet de FvD bereid zijn om compromissen te sluiten. En dat wordt de vuurproef voor Forum.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.