Hongarije

Felicitaties Juncker voor herverkiezing Orbán blijven uit

09 april 2018Leestijd: 3 minuten

Viktor Orbán weet zich verzekerd van een derde termijn als premier van Hongarije. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker maakt er een gewoonte van om winnaars van de verkiezingen via Twitter te feliciteren. Felicitaties voor Orbán blijven echter uit.

Juncker maakt er een gewoonte van om na verkiezingen de winnaar te feliciteren via Twitter, en daar een brief bij te voegen. Vandaag blijven felicitaties uit Brussel echter uit.

Lees ook dit portret van Viktor Orbán, beschermengel van het christendom

Dat is opmerkelijk. De afgelopen maanden werden onder meer de president van Cyprus, de premier van Roemenië,   de president van Tsjechië, de president van Finland en de Poolse premier veel geluk gewenst met hun nieuwe termijn. Ook bracht Juncker in maart uitgebreide felicitaties over aan president Vladimir Poetin van Rusland. Overigens tot frustratie van het Verenigd Koninkrijk, omdat dit gebeurde vlak na de gifgasaanval op de Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zowel Juncker als Orbán maken deel uit van de christen-democratische fractie in het Europese Parlement, de EVP (Europese Volkspartij). De relatie tussen Jean-Claude Juncker en Viktor Orbán staat de afgelopen jaren onder spanning. Orbán kreeg nul op rekest toen hij de Europese Commissie vroeg om een bijdrage te leveren aan de financiering van zijn grenshek. Dat hek bouwde hij tussen de Hongaarse en de Servische grens, om de migrantenstroom een halt toe te roepen. Juncker pareerde door te zeggen dat Orbán niet solidair was.

Christen-democraten feliciteren Orbán wel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel feliciteerde haar collega wel met de verkiezingsoverwinning. Daarbij liet ze weten in de toekomst op zoek te gaan naar de verbinding tussen beide landen. Orbán had tijdens de verkiezingscampagne felle kritiek op Duitsland, omdat Merkel asiel verleende aan meer dan een miljoen immigranten uit Syrië.

Ook Manfred Weber, de fractieleider van de Europese Volkspartij, de fractie waar ook de Fideszpartij bij hoort, feliciteerde Orbán met de overwinning.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De felicitaties van Weber zijn aanleiding voor Guy Verhofstadt om de christen-democraten de wind van voren te geven. De leider van de liberale fractie ALDE in het europarlement vindt dat Orbán geen respect voor de ‘Europese waarden’. Volgens Verhofstadt valt Orbán de rechtsstaat aan en probeert hij een dictatuur te vestigen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Harde kritiek van waarnemers op verkiezingen

Internationale verkiezingswaarnemers hebben hun zorgen geuit over de verkiezingen in Hongarije. Volgens de waarnemers heeft Orbán ervoor gezorgd dat zijn concurrentie minder kansen kreeg om campagne te voeren dan hij. De Europese waarnemers van OVSE zeggen dat ‘de verkiezingen gekenmerkt werden door een budgettaire overlap tussen de heersende partij (Fidesz, red.) en de staat, waardoor er voor uitdagers geen gelijk speelveld was.’

Ook stelt de OVSE dat de regeringspartij gebruik maakte van een ‘vijandige en intimiderende campagne, ook werden misbruik gemaakt van overheidsgeld, en werden inhoudelijke debatten verhinderd.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.