Euronext lanceert familiebedrijvenindex
Beursuitbater Euronext heeft brouwer Heineken en investeerder HAL Trust opgenomen in de speciale Euronext Family Businessindex. De index moet de zichtbaarheid van familiebedrijven vergroten. Eerder dit jaar maakte Euronext bekend een beursgang voor familiebedrijven aantrekkelijker te maken door extra ondersteuning in een coachingsprogramma op aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. Uit die landen zijn 90 bedrijven geselecteerd, waaronder ook de twee genoemde Nederlandse multinationals.
De Brusselse en Parijse beurs kenmerken zich door beduidend meer dynastieke ondernemingen. Om opgenomen te worden in de index moet de controle van het bedrijf grotendeels in handen zijn van de familie en moet ten minste één familielid formeel betrokken zijn bij het bestuur.
Overdracht duurder door wetswijziging
Een wetswijziging van demissionair staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën maakt de overdracht van familiebedrijven op de volgende generatie duurder. Het gaat hier om familievennootschappen die niet volledig eigenaar zijn van de bedrijven waarin zij ondernemen. Door een aanpassing van de zogenoemde bedrijfsopvolgingsregeling wordt ondernemersvermogen in sommige gevallen uitgesloten van belastingvrijstelling. Daardoor moeten nieuwe eigenaren veel meer belasting betalen bij schenking of erving van het bedrijf.
Albert-Jan Thomassen van belangenorganisatie FBNed legt uit waar het in zijn ogen mis gaat. ‘Waar de hele bedrijfsopvolgingsregeling voor bedoeld is, is dat juist het vermogen in de onderneming blijft om te ondernemen. En dat wordt nu ondergraven,’ zei hij tegen BNR Radio. Het wetsvoorstel raakt vooral grotere families en familiebedrijven met een complexe organisatiestructuur.
Een slim kropje sla
Agrifoodbedrijf Staay Group investeert 8 miljoen euro in een innovatieve verticale boerderij. Voor de productie van luxe slasoorten tuigt het familiebedrijf in Dronten een zogeheten ‘city farm’ op. Dat moet op termijn meer dan een miljoen kilogram Flevolandse slasoorten voortbrengen.
De noviteit? De salade wordt over negen etages geteeld op een bedje van kokosmatten, badend in een zee van led-verlichting. De geconditioneerde omstandigheden maken de sla weliswaar duurder in teelt, maar goedkoper in logistiek en beter bestand tegen plantenziekten. Volgens algemeen directeur Rien Panneman zal de sla zonder bestrijdingsmiddelen worden gekweekt. Staay Groep gaat hiermee in tegen de gewoonte van familiebedrijven om minder te besteden aan onderzoek en ontwikkeling.
Frisse start, ook na elf generaties
Met wortels in de zeventiende eeuw is KnaapenGroep een van de oudste familiebedrijf van Nederland. Na elf generaties runt huidig directeur Bart Knaapen (39) het aannemers- en onderhoudsbedrijf, dat meer dan honderd werknemers heeft en een omzet van 40 miljoen euro. Met ervaring als controller bij beursgenoteerde bedrijven, was Knaapen in 2010 de ideale opvolger van zijn vader. Aanvankelijk zag hij dat niet zitten. ‘Maar alle rituelen op de financiële administratie gingen me tegenstaan. Ik wilde verder kijken en het familiebedrijf bood me die kans.’
Knaapen loopt niet te koop met de historie van KnaapenGroep. ‘We zijn trots op onze leeftijd, maar hebben geen oudheidkamer en er staat geen sinds 1652 op onze busjes.’ Voor zijn kinderen ligt de toekomst open. ‘Het is natuurlijk leuk als dit bedrijf blijft voortbestaan, maar zouden we KnaapenGroep na 375 jaar verkopen, dan heb ik daar vrede mee.’