Het begon 148 jaar geleden met een smederij in Benschop. Vier generaties later is Terberg specialist in de fabricage van terminaltrekkers. Met internationaal succes: de voertuigen van Terberg rijden rond in de grootste havens ter wereld. Maar het grote publiek kent hen ook van leaseauto’s. Een portret van Terberg Group: Familiebedrijf van het jaar 2017.
Niet blijven hangen in wat je voorgangers deden; inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Die les kreeg huidig bestuursvoorzitter George Terberg (64) van jongs af aan mee. Als een rode draad loopt de veranderingsgezindheid door de onderneming. Het was overgrootvader Johannes Terberg die in 1869 in Benschop een hoefsmederij runde. Paard en wagen maakten plaats voor de vrachtwagen. Na de Tweede Wereldoorlog specialiseerden de broers Goof en Ferdinand Terberg zich in het ombouwen van trucks die ze opkochten van het Amerikaanse leger. Ze droomden ervan zelf een vrachtwagen te bouwen. Dat lukte nog ook, in 1965.
Volume met trekkracht
Lange tijd produceerde Terberg vrachtwagens voor grond- en bouwtransport. ‘Het was een moeilijke markt. We moesten opboksen tegen giganten als Mercedes-Benz en MAN’, zegt George Terberg, die in 1978 in dienst trad en begon met het verkopen van Terberg-vrachtwagens in Nederland.
‘We besloten ons te concentreren op de bouw van terminaltrekkers. Dat zijn zware voertuigen, die vooral in havens of op rangeerterreinen worden ingezet. Die trekkers zorgen voor het transport van containers, vanuit schepen of goederentreinen naar opslagloodsen. De Rotterdamse haven was in 1973 onze
eerste klant.’
De terminaltrekkers gingen de grens over. George Terberg en neef Godfried
zetten een internationaal netwerk op van distributeurs en servicekantoren.
‘We boorden een nichemarkt aan waarin we ons konden onderscheiden.
Door in veel landen te verkopen, creëerden we volume. En dat leverde
schaalvoordelen op in onze productie.’
Terberg verkoopt in negentig landen terminaltrekkers en is, Noord-Amerika niet meegerekend, marktleider.
Afvalverwerking en leasing
Terberg vond meer nichemarkten in de automotive-branche. Zo was het al producent van beladingssystemen voor vuilniswagens. In 2016 nam Terberg de Spaanse RosRoca groep over en werd het in één klap een belangrijk speler op de Europese afval- en recyclingmarkt. ‘We bieden nu het hele pakket voor de afvalverwerkingsindustrie: voertuigen, afvalopbouw en beladingssystemen’, aldus George Terberg.
Bij het grote publiek is Terberg vooral bekend als autolease-maatschappij, voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Het startte hiermee al in 1971. Ook is Terberg specialist in het ombouwen van Volvo-vrachtwagens voor bouwtransport en grondverzet. De omzet steeg van 464 miljoen in 2012 naar 825 miljoen euro in 2016.
Strenge selectie
De familie, die 45 aandeelhouders telt, is vastbesloten het bedrijf aan de volgende generatie over te dragen. Trots is George Terberg op zijn nicht Isa Verweijen (30), dochter van zijn zus, die op 1 april jongstleden in dienst trad. Zij is benoemd tot manager van de start-up Drive Guide van Just Lease, het private label van Terberg Leasing. Isa is vaandeldraagster van de vijfde generatie.
Er staan meer generatiegenoten te trappelen. ‘Maar de selectieprocedure is streng,’ aldus George Terberg. ‘De familieleden moeten minimaal een hbo- of universitaire opleiding hebben doorlopen. Ook is het wenselijk dat ze vijf jaar elders een managementfunctie hebben bekleed. De raad van bestuur en de raad van commissarissen dienen de benoeming goed te keuren. En dan is er nog een assessment-traject. Het is niet vanzelfsprekend dat het zoontje van de baas zomaar aantreedt. Dat kan ook niet; we zijn geen smederij in het dorp meer.’