Onno Aerden

Geachte Inge van Dijk: waar blijft trompetgeschal over akkoord met Forum?

02 mei 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de partijvoorzitter van het CDA in Noord-Brabant Inge van Dijk. Een beetje meer vreugde over een coalitieakkoord met Forum voor Democratie had best gemogen.

Historisch: het Noord-Brabantse partijbestuur dat u leidt, heeft Forum voor Democratie donderdag een primeur bezorgd. Voor het eerst maakt die partij deel uit van een provinciale bestuurscoalitie – in Limburg is Forum onderdeel van een apolitiek ‘zakenkabinet’.

Electoraal gezien is deelname FVD, tweede partij van Brabant, logisch

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Electoraal gezien is deelname van het Forum logisch. Die partij werd een jaar geleden landelijk de grootste bij de Statenverkiezingen, in Brabant na de VVD nipt nummer twee, en snakt naar verzilvering van die winst.

Gemakkelijk ging het niet. In CDA-afdelingen als Oisterwijk, Heusden en Altena vallen de populistisch en xenofoob geachte uitlatingen van Forum-voorman Thierry Baudet verkeerd: ‘Samenwerken met Forum past niet bij CDA-kernwaarden als solidariteit en gerechtigheid.’

Partijprominenten keerden zich tegen samenwerking met FVD

Ook ‘partijprominenten’, traditioneel ongevraagde gidsen bij gedoe, zochten de publiciteit. Met een open brief, waarin ‘collaboratie’ wordt ontraden: ‘Dit avontuur kan alleen maar desastreus aflopen en holt de provincie van binnenuit volledig uit.’ Was getekend: Ernst Hirsch Ballin en Hanja Maij-Weggen – en twaalf andere vooraanstaande CDA’ers.

Alsof dat nog niet genoeg was, haastten CDA-ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge zich te melden dat de samenwerking ‘een Brabantse aangelegenheid’ is – waaraan vicepremier De Jonge fijntjes toevoegde dat hij zelf zo’n samenwerking landelijk volstrekt niet ziet zitten: ‘Ik weet niet of er nog wel iemand te vinden is die met Baudet wil samenwerken.’

Lees ook deze column van Gerry van der List over het CDA: zij aan zij met Wopke of Hugo?

Nou, dat bent u dus. En dus is aan u de taak om het akkoord te laten landen. Hoe deed u dat tot nu toe? Eerst via een peiling onder uw leden: net meer dan de helft was voor samenwerking. Vervolgens kwam u met een persbericht. Niet om het succes te vieren, maar om ‘stevige randvoorwaarden’ aan zo’n samenwerking te stellen, waarmee de Brabantse CDA-fractie akkoord zou moeten gaan.

De christen-democratische vreugdedansen ontbreken

Waar is de blijdschap over de mijlpaal die onder uw leiding werd bereikt? De overtuiging dat deze coalitie zowel democratisch is geborgd als programmatisch in orde? Geen interview op Omroep Brabant of elders, geen bespiegeling in de pers. Nou ja, een reactie in het regionale dagblad die nauwelijks als aansporing voor christen-democratische vreugdedansen moet worden gelezen: ‘Ons advies als bestuur: stap er niet zonder meer in. Doe het alleen als er een sterk bestuursakkoord is, en goede kandidaat-gedeputeerden. Het besluit om wel of niet door te gaan, is aan de fractie.’

Lees ook deze column van Roelof Bouwman: Bezwaren linkse CDA’ers tegen Forum slaan nergens op

Die ging, je zou haast zeggen verbazingwekkend genoeg, donderdag akkoord, waardoor de coalitie kan beginnen.

Het oogt allemaal al te zuinig. Nou houden bestuurders zich vaker op de vlakte, maar juist als er wezenlijke keuzes moeten worden gemaakt, geldt dat krachtig leiderschap krachtige communicatie vergt. Al helemaal als het publicitaire tegengas ook nog eens stevig opvlamt. Als u werkelijk overtuigd bent van deze uitkomst, verdedig die dan te vuur en te zwaard. De Brabantse politiek is eventjes landelijk nieuws: pak dan ook een landelijk mediapodium en leg glimmend van trots uit hoe de samenwerking er volgens u gaat uitzien. Toon u daarbij kwetsbaar voor kritiek, maar ondanks alles vastberaden.

Er komt nog een kans: bij de presentatie, donderdag 7 mei. Succes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.