Aerden Onno Aerden

Geachte Sylvana Simons: waar is uw leiderschap?

24 juli 2021Leestijd: 3 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Sylvana Simons, de voorvrouw van antiracismepartij BIJ1. Even ertussenuit terwijl de partij aan diggelen gaat, is wellicht niet de handigste leiderschapsstrategie.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

‘Aanpak van racisme wordt topprioriteit’, meldde de website van uw partij BIJ1 dit voorjaar in verkiezingstijd. Weinig kon u vermoeden dat die aanpak eerst en vooral uw eigen gelederen zou gaan betreffen. Deze week royeerde uw partijbestuur de nummer 2 op de kandidatenlijst, activist Quinsy Gario. Er zou een ‘advocatenkantoor’ op Gario zijn gezet om ‘onderzoek te doen’, met de verwijdering uit BIJ1 als gevolg.

Gario, in 2011 oprichter van de beweging Zwarte Piet is Racisme, haalde eerder juist de op een na hoogste plek door zijn keiharde uitspraken over de voormalige kindervriend naast de goedheiligman. Waarom moet Gario nu wijken? Uw bestuur meldde de leden even cryptisch als summier dat ‘niet iedereen zich veilig voelde’.

Nog altijd onduidelijk wat Gario heeft gedaan

Dat roept uiteraard vragen op. De sfeer in BIJ1 blijkt niet onder te doen voor die bij 50Plus of even geleden bij Forum voor Democratie: leden rollen inmiddels luidkeels over straat – in deze tijden zijn dat allerlei digitale steegjes, met hele en halve aantijgingen en interpretaties van, ja – van wat? Het landelijk bestuur, dat hoofdzakelijk bestaat uit lichtgetinte mensen, is ‘te wit’. Dat is ‘racistisch’ en speelt ‘koloniale machtspelletjes’, zo werd geklaagd in Trouw.

Intussen is volstrekt onduidelijk wát Gario nu precies op zijn kerfstok heeft.

Tijd om u als leider te ontpoppen. Want het krediet dat u in korte tijd opbouwde met gevatte bijdragen aan het Tweede Kamerdebat raakt binnen een mum van tijd verspeeld als u er niet in slaagt om uw vooralsnog zeer bescheiden one-issuepartij niet eens bij elkaar te houden rond hét thema dat BIJ1 zou moeten verbinden. Dan levert uw partij het zoveelste bewijs dat politiek op de flanken een recept is voor treurige conflictjes, gekrenkte ego’s en een gebrek aan beheersing en discipline.

Simons moet partijleden tot de orde roepen

Welnu: verwijder uw buitengewoon onhandige vakantietweet, (‘Ik ben er even een weekje tussenuit. Ik ga lezen, brunchen, kuieren, lang tafelen, schaterlachen en heel veel slapen!’)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wees een hoeder, treed naar voren, u weet de aandacht van de media immers bij voorbaat op u gericht – dat is het cynische genot van conflict. Roep de mekkerende kleuters tot de orde en meld uw leden en vooral ook de buitenwacht nog dit weekeinde hoe erg het was met Gario en hoe weinig gezeur over huidskleur in de eigen club eigenlijk te maken heeft met het bedrijven van gezonde, moderne politiek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.