Geachte Jeff Bezos: wees een oprecht gulle ruimtevaarder

17 juli 2021Leestijd: 3 minuten
Jeff Bezos bij de presentatie van een maanlandingsvoertuig. Foto: ANP

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Amazon-oprichter Jeff Bezos. Liever werkelijk bijdragen aan een betere wereld dan stoerdoenerij over een ruimteprogramma.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Op de dag dat Noord-Europa te maken kreeg met de dodelijkste overstromingen in decennia en commentatoren van links tot rechts het verband tussen extreme natuurfenomenen en klimaatopwarming leggen, had u goed nieuws voor Nederland en de wereld. Een ‘18-jarige student uit Tilburg’ mag met uw ruimteschip mee, als dat op 20 juli eventjes de dampkring verlaat.

Ruimtebedrijf is pr voor Jeff Bezos

Deze Oliver Daemen is de zoon van Joes Daemen, eigenaar van een bedrijf dat investeert in vastgoed, private equity en de financiële markten. Slimme zet van deze multimiljonair: hij bood mee op de laatste van de vier beschikbare stoeltjes, had het geluk dat een hogere bieder – een stoeltje kostte aanvankelijk 28 miljoen dollar – zich tijdelijk terugtrok en het lot bepaalde dat die plek naar hem ging. Daemen garandeerde daarmee tegen een aanmerkelijk lager bedrag wereldwijde publiciteit voor zijn zoon en vooral voor zijn onderneming.

Uw ruimtevaartbedrijf staat er ook weer mooi op – de stroom publicaties over de vlucht is enorm en vrijwel alle media spreken over Daemen die met u ‘mee mag’.

Uitgaven van Bezos aan ruimtevaart staan niet in verhouding met het klimaatfonds

Maar zeg eens eerlijk. Hoe verhoudt deze wedstrijd astronautje spelen met uw collega-superrijken Elon Musk en Richard Branson, die dezer dagen ook in een eigen raket de dampkring verlaten, zich met het klimaatveranderingsfonds dat u vorig jaar aankondigde? 10 miljard dollar, vóór 2030 te besteden aan het duurzamer maken van de aarde, dat meldde u de pers destijds.

Uw ruimtevaartbedrijf kost u intussen 1 miljard dollar per jaar, binnenkort is dat dus al meer dan die met veel trompetgeschal aangekondigde groene 10 miljard. Natuurlijk, ruimtevaart levert allerlei nuttige kennis en spullen op, maar de vraag is of u met uw megalomane investeringen niet sneller een effectiever resultaat kunt boeken.

Bezos betaalt nauwelijks inkomstenbelasting

Een voorbeeld: Amazon is met jaarlijks meer dan 1.000 miljard dollar omzet het grootste handelshuis ter wereld – een voorbeeldbedrijf, als het goed is. Toch bleek uit Amerikaans universitair onderzoek over de werkethiek bij uw bedrijf in 2019: ‘Amazon is geregeld aangeklaagd voor misbruik van werknemers, discriminatie en nalatigheid nadat werknemers dakloos waren geworden en onvoldoende inkomsten hadden na een ongeluk op de werkvloer. Velen van hen leven van voedselbonnen. Het bedrijf weert de vakbonden.’

Uit onlangs openbaar gemaakte Amerikaanse belastingrapportages blijkt dat u, rijkste man op aarde, jarenlang geen inkomstenbelasting betaalde, net als uw collega-miljardairs. Uw totale belastingafdracht is exact 0,98 procent van uw vermogen. Voor de goede orde: elk procentje extra betekent een klein miljard voor de samenleving.

Prima om de coole ruimtevaarder uit te hangen, maar wordt het niet eens tijd om uw grote woorden over het tegengaan van klimaatverandering en sociale uitbuiting, over werkgeversethiek en goed burgerschap in daden om te zetten? Misschien kunt u die tien gewichtsloze minuten volgende week gebruiken voor een korte, krachtige speech rond die thema’s. Vergeet niet uw eigen morele plicht daarbij centraal te stellen.

Mogelijk dat ook Daemen junior, als representant van de generatie die het straks nog lastiger krijgt dan wij, daarbij zijn duim omhoogsteekt.