Premium Lock Bezwaren linkse CDA’ers tegen Forum slaan nergens op

21 april 2020Leestijd: 4 minuten
Provinciehuis Noord-Brabant in Den Bosch. Foto: ANP.

Progressieve christen-democraten proberen te verhinderen dat hun partij in Noord-Brabant gaat samenwerken met Forum voor Democratie. Hun argumenten raken kant noch wal, schrijft Roelof Bouwman.

Wie had dat kunnen denken: meer dan een jaar na de verkiezingen voor Provinciale Staten, op 20 maart 2019, wordt in Noord-Brabant nog altijd gebakkeleid over de samenstelling van een nieuw provinciebestuur.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

De voorgeschiedenis is bekend. Vorig jaar kreeg Brabant eerst een college van Gedeputeerde Staten met vertegenwoordigers van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA. Het was een bizarre coalitie. Vier van de vijf deelnemende partijen – namelijk VVD, CDA, D66 en PvdA – hadden stemverlies geleden. Terwijl de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen – Forum voor Democratie, de tweede partij van Brabant – buitenspel bleef.

Uit onvrede over het stikstofbeleid stapten de twee gedeputeerden van het CDA in december uit het college. Twee maanden later, in februari, werden de contouren zichtbaar van een nieuw provinciebestuur, nu met VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant. De partijen werden het eens over ‘principes van samenwerking’.

Linkervleugel CDA begon te morren

Aan de slag, zou je zeggen, Brabant verdient het. Maar toen begon de linkervleugel van het CDA te morren. Tegen samenwerking met Forum voor Democratie bleken allerlei ernstige bezwaren te bestaan.

Lees deze reportage van Eric Vrijsen: Hoe Limburg PVV en FVD laat meebesturen

Forum, zo werd betoogd, staat in dezelfde populistische traditie als de LPF en de PVV en is ‘dus’ een onbetrouwbare partner. Ze rollen vechtend over straat (de LPF-ministers in 2002) of lopen weg als het moeilijk wordt (gedoogpartner PVV in 2012).

Een curieuze redenering, zelfs als we even vergeten dat Geert Wilders volgens sommige betrokkenen – onder wie toenmalig CDA-minister Hans Hillen – in 2012 ten onrechte is beticht van wegloopgedrag.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw