Roelof Bouwman Premium Corner

Bezwaren linkse CDA’ers tegen Forum slaan nergens op

21 april 2020

Progressieve christen-democraten proberen te verhinderen dat hun partij in Noord-Brabant gaat samenwerken met Forum voor Democratie. Hun argumenten raken kant noch wal, schrijft Roelof Bouwman.

Wie had dat kunnen denken: meer dan een jaar na de verkiezingen voor Provinciale Staten, op 20 maart 2019, wordt in Noord-Brabant nog altijd gebakkeleid over de samenstelling van een nieuw provinciebestuur.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

De voorgeschiedenis is bekend. Vorig jaar kreeg Brabant eerst een college van Gedeputeerde Staten met vertegenwoordigers van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en PvdA. Het was een bizarre coalitie. Vier van de vijf deelnemende partijen – namelijk VVD, CDA, D66 en PvdA – hadden stemverlies geleden. Terwijl de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen – Forum voor Democratie, de tweede partij van Brabant – buitenspel bleef.

Uit onvrede over het stikstofbeleid stapten de twee gedeputeerden van het CDA in december uit het college. Twee maanden later, in februari, werden de contouren zichtbaar van een nieuw provinciebestuur, nu met VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant. De partijen werden het eens over ‘principes van samenwerking’.

Linkervleugel CDA begon te morren

Aan de slag, zou je zeggen, Brabant verdient het. Maar toen begon de linkervleugel van het CDA te morren. Tegen samenwerking met Forum voor Democratie bleken allerlei ernstige bezwaren te bestaan.

Lees deze reportage van Eric Vrijsen: Hoe Limburg PVV en FVD laat meebesturen

Forum, zo werd betoogd, staat in dezelfde populistische traditie als de LPF en de PVV en is ‘dus’ een onbetrouwbare partner. Ze rollen vechtend over straat (de LPF-ministers in 2002) of lopen weg als het moeilijk wordt (gedoogpartner PVV in 2012).

Een curieuze redenering, zelfs als we even vergeten dat Geert Wilders volgens sommige betrokkenen – onder wie toenmalig CDA-minister Hans Hillen – in 2012 ten onrechte is beticht van wegloopgedrag.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.