Goed dat Ajax niet volledig ongenaakbaar blijkt

09 december 2019Leestijd: 4 minuten
Ajax druipt af na 0-2 nederlaag tegen Willem II. Foto: ANP.

Voor de competitie is het een zegen dat Ajax vrijdag eindelijk eens verloor, schrijft Hugo Camps. Verder is de eredivisie vooral onrustig vanwege de vele trainers die de laatste weken hun Waterloo vinden. PSV-coach Mark van Bommel mag door de 5-0 overwinning op Fortuna nog even blijven, maar het is de vraag hoelang hij dat nog wil.

Wat goed dat het ongenaakbare Ajax nog eens een wedstrijd verloor in de eredivisie. De eerste van het seizoen. Het deed zowaar deugd. Nee, dat is geen leedvermaak, dat is het verlangen naar een gezonde competitie met daarin het parfum van een gelijkheidsideaal. Het maximum van de punten voor één club is sportieve horror. Dan wordt voetbal een kastensysteem.

Ajax verloor terecht van dodelijk efficiënte reuzenkiller Willem II

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

De nederlaag tegen Willem II was verdiend. De zuiderlingen reten de defensie open op snelheid en waren dodelijk efficiënt. Verkeerde druk, te hoge ballen, slordig in de afwerking: Ajaxcoach Erik ten Hag zag dat zijn ploeg alle principes had genegeerd. Concentratie noch scherpte. Hij vergat er bij te zeggen dat Willem II al eerder een reuzenkiller was in de eredivisie.

Trainer Adrie Koster is een lepe coach met tonnen ervaring die altijd voor aanvallend voetbal kiest. Dat zal Valencia deze week in de Champions League ook doen en dus zullen de kerels van De Toekomst mannen moeten worden. Luttele dagen later wacht ook nog AZ, de dakloze ploeg die naar believen scoort. Sprinkhanenvoetbal.

De nederlaag van Ajax leidde tot een depressieve ambiance bij spelers en publiek. Je zag de gebeitelde kopjes inzakken in de nek en er lag iets van wanhoop in de ogen. Dat was het duidelijkst te zien bij Hakim Ziyech die nog een beetje inspiratieloos bleef doorsloffen. Met dikke benen en beloken blik.

Ik vind Ziyech een wonder van integratie. Luttele jaren geleden speelde hij nog met provocatieve tegenzin voor Ajax. Nu is hij een blije jongen die zich 100 procent geeft voor het collectief. Hij is zelfs meer Ajacied geworden dan alle tien  koningskinderen samen. Hij lacht en hij straalt als een gelukzalige winnaar van de loterij. Ziyech staat model voor een gelukkige migrant.

Stam, Groenendijk, Slutsky: bij de helft van de clubs zit trainer op de wip

Het was verder behoorlijk onrustig op de Nederlandse velden. In de helft van de clubs zit de trainer op de wip. Een greep uit de verrassende ontslagen: Jaap Stam bij Feyenoord. Alfons Groenendijk van ADO, Leonid Slutsky bij Vitesse. Vooral het adieu van de laatste was een donderslag bij heldere hemel. Hij droop van beminnelijkheid en grappigheid. Was mee verveld tot Hollandse folklore. Toch brak een te groot cultuurverschil hem op. De Rus was een mediafiguur geworden en daar kunnen bobo’s niet goed tegen. Zij willen zelf bestraald worden door het hoge halogeenlicht.

Lees ook deze blog van Hugo Casmps terug

Koeman naar Barcelona? De Hollandse school is uitgebloeid

De Nederlandse kolonie trainers in het buitenland is behoorlijk uitgedund tot restafval. Een enkeling is nog actief bij klein grut, maar het prestigieuze pionierswerk blijft achterwege.

Een week lang werd hier te lande gespeculeerd over het ontslag van Mark van Bommel bij PSV. De sluimerende onttakeling kreeg nog een injectie van directeur Toon Gerbrands, geboren frustraat met praatjes. Bobogehalte in het kwadraat. Gerbrands dreigde dat zonder winst tegen Fortuna het rijk van Mark van Bommel uit was. Klassieke grootspraak ter illustratie van de hiërarchie bij PSV.

PSV won met forfaitcijfers van Fortuna. Na elk doelpunt zocht Van Bommel zijn vijanden van het ereterras met een arendsblik op. De diep gekrenkte trainer was bereid de regenten op het ereterras weg te bliksemen. We kunnen nu al zeggen dat na het dubieuze intermezzo van Gerbrands PSV Van Bommel kwijt is. De oud-middenvelder en terriër vergeet niet. Hij staat met één been in de Allianz Arena van Bayern München. Nog een schep dikdoenerij van Gerbrands en hij is helemaal weg.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Handbalsters, onder wie Rafaels liefje Estavana, boekten unieke zege

De Nederlandse handbalsters haalden op het WK in Japan een historische overwinning op Noorwegen. Een unieke prestatie, de eerste zege op de Noren in meer dan twintig jaar. De vedetten van het team zijn als vanouds keepster Tess Wester en spelverdeelster Estavana Polman. De laatste is de vrouw van Rafael van der Vaart. Het viel mij op dat Rafael in de studio van de NOS wat dromeriger aanwezig was dan anders. Hij is een bloedfan van zijn vrouw. Na de historische zege verloren de Oranjedames van Duitsland.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lelijke deuk in het sprookje. Rafael zat zondag niet in het programma van Studio Voetbal.