Ten Hag is inmiddels een kroonjuweel van Ajax

04 november 2019Leestijd: 3 minuten
Erik ten Hag. Foto: ANP REMKO DE WAAL

Niet één politicus krijgt de handen op elkaar bij een comeback op zijn 72ste. Dick Advocaat kreeg een stadionbrede ovatie, schrijft Hugo Camps.

Hij kan makkelijk voor tien jaar bijtekenen bij een club in Europa. Het voetbal van Feyenoord was geen spat beter dan onder dat van Jaap Stam, maar Feyenoord won wel met 3-0 op VVV. Er werd iets meer gelopen en de looplijnen waren iets minder chaotisch, maar van een voetbaltechnisch, laat staan artistiek reveil was geen sprake. De kleine generaal was wel nadrukkelijk aanwezig met zijn sprintjes uit de dug-out, zijn karbonkels van ogen en zijn pathetische omhelzingen bij wissels. Hij suggereerde liefde.

Hugo Camps

schrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

De aanstelling van Advocaat als coach van Feyenoord blijft een betwistbare noodgreep. Straks lopen vooral oude knollen in de wei rond en zal de doorstroming van jeugd binnen de kortste keren droogvallen. Dick wil punten, geen romantische verzinsels. Al een paar keer had hij het clubvoetbal afgezworen, maar het oude baasje liet zich moeiteloos wegrukken uit zijn huiselijke standstill. Advocaat kan niet zonder voetbal. Hij is even bezeten als de honderdjarige instrumentalisten van de Buena Vista Social Club in Cuba. De oude legendes spelen alsof de dood hen op de hielen zit. Vertederend is het wel.

Dick is als coach gedateerd

Dick is energieker dan alle coaches van de eredivisie bij elkaar. Niet dat hij is afgetraind tot een skelet, maar zijn mobiele aanwezigheid langs de lijn is een elektrisch aangedreven perpetuum mobile waarvan je als kijker doodmoe wordt. Of Dick Feyenoord zal redden, blijft de vraag. Met alle respect, hij is als coach toch een beetje gedateerd. En zijn conversaties met de jonkies beginnen en eindigen met een schop onder de kont.

Bayern München ontslaat Niko Kovac na de pandoering van zijn oude ploeg Frankfurt. De namen die circuleren als opvolger zijn José Mourinho en onze Erik ten Hag, die al eerder werkte voor Bayern. Ik kan me na Van Gaal geen Nederlandse trainer herinneren die prominent aan de top van het Europese voetbal heeft gewerkt.

Het zou een aderlating zijn als Ten Hag zou opstappen

Erik ten Hag is een perfecte stripfiguur. Spreken vervangt hij door gorgelen en zijn vreugde maakt de ene omweg na de andere zodat er op het einde alleen nog een vale grimas overblijft. Ten Hag is inmiddels een kroonjuweel van Ajax, Het zou een aderlating zijn als hij vervroegd zou opstappen. Ajax kan nu het bewijs leveren dat de sportieve eer voor de geeuwenhonger van geldwolven gaat. De aanstelling van Ten Hag tot coach van de Nederlandse ambassadeursclub was controversieel. Ten Hag werd gezien als een boerenkinkel die zijn leven in de provincie moest maken. Maar de successen hebben dat vooroordeel weggenomen. Hij mag zich volbloed Ajacied noemen.

Meer over het Nederlands elftal: Hoe Oranje de Nokia van het voetbal werd

Opwinding bij Oranje. Het zeventienjarige wonderkind Mohamed Ihattaren kiest na enige aarzeling voor het Nederlands elftal en niet voor Marokko. In Zeist en ten huize van de bondscoach hangt de vlag uit. Ihattaren wordt gezien als een epigoon van Johan Cruijff. De jongen van PSV maakt een geweldige ontwikkeling door en speelt reeds als een volwassene. Vandaar de speculaties dat Ronald Koeman hem gauw in zijn selectie zal droppen. Onder het gezag van PSV-coach Mark van Bommel kan hij alleen maar groeien in multifunctioneel vernuft.

Keuze is er een van dankbaarheid

Naar eigen zeggen is de keuze voor Oranje van Ihattaren ingegeven door de inspanningen van Nederland toen hij nog in de jeugdploegen actief was. Het is een keuze van dankbaarheid. Verwacht wordt dat de PSV’er binnen de kortste keren de hele zwik van Ajax zal overtroeven. Mede als uithangbord van Oranje.

Tot slot nog een korte knieval voor Siya Kolisi, de zwarte kapitein van de Springboks die als eerde zwarte de WK-beker in de lucht mocht steken. Kolisi is een kolos die zonder hoop opgroeide in de townships van Zuid-Afrika en nu de wereld beroerde met de wereldtitel rugby. Hij was de eerste zwarte kapitein in 127 jaar Zuid-Afrikaanse rugby.

Als dat geen goedaardige revolutie is.