Rechtspraak

Wilders hekelt OM; zo vergaat het bedreigers politici

12 april 2019

Tot woede van Geert Wilders laat het Openbaar Ministerie (OM) ruim tweehonderd doodsbedreigingen aan het adres van de PVV-leider op de plank liggen. Ook Utrechtse ‘Volkert-docent’ wordt niet vervolgd om een Facebook-post over de winst van Thierry Baudet; hij krijgt van zijn universiteit een tweede kans. De vrouw die een bedreigende leus riep aan het adres van de FVD-leider krijgt een taakstraf, net als een man die een ‘lynchfilmpje’ maakte over Sylvana Simons. Vier bedreigingen tegen politici op een rij.

OM doet geen onderzoek naar bedreigingen tegen Wilders

Meer dan tweehonderd doodsbedreigingen waarvan Wilders aangifte deed, worden door het OM niet verder onderzocht, meldt De Telegraaf vrijdag. Volgens justitie zijn de dreigers ‘hoogstwaarschijnlijk niet in Europa woonachtig’. Ook heeft het Haagse arrondissementsparket aan het dagblad laten weten dat er ‘geen concrete aanwijzingen [zijn] dat de verzenders zich naar Nederland zullen begeven’.

Vermoedelijk gaat het vooral om berichten die zijn verstuurd naar aanleiding van de cartoonwedstrijd die de PVV-leider wilde houden over islamitische profeet Mohammed. Die wekte vooral in Pakistan woede: van juni tot en met augustus gingen daar duizenden woedende demonstranten de straten op en werd Wilders via sociale media bedreigd door Pakistanen. Eind augustus gelaste hij de wedstrijd af, omdat er veiligheidsrisico’s waren voor hemzelf en andere Nederlanders. Op station Den Haag Centraal werd die maand ook een man opgepakt die een aanslag op Wilders wilde plegen. In mei is de volgende zitting om diens straf te bepalen.

De vele digitale bedreigingen – teksten als ‘binnenkort zal je stoppen met ademhalen’ en ‘we komen je spoedig vermoorden’ – die van afzenders met islamitische en/of Pakistaanse namen afkomstig waren, worden door het OM niet actief onderzocht. Wilders zelf is niet te spreken over dat besluit. Hij verwijst in een reactie naar de inspanningen die justitie wel doet of heeft gedaan om hem te vervolgen voor zijn vraag over ‘minder Marokkanen’, en de DNA-afname van de ‘Blokkeerfriezen‘: ‘Het OM (…) heeft ineens geen tijd om doodsbedreigingen tegen Nederlandse politici te onderzoeken.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De PVV-leider vindt bovendien dat de arrestatie van de Pakistaan in Den Haag en de aanslag op twee Amerikaanse toeristen – door Jawed S., die verklaarde dat hij Wilders wilde vermoorden – op Amsterdam Centraal bewijzen dat bedreigers wel degelijk bereid zijn naar Nederland te komen. ‘Dit soort mensen bluft niet. Bedreigingen zijn onaanvaardbaar en houden niet op bij de grens.’

‘Volkert waar ben je’-docent niet vervolgd en niet ontslagen

Het OM besloot vorige maand evenmin tot vervolging over te gaan van de docent van de Universiteit Utrecht die ‘Volkert waar ben je?’ onder een Facebook-post over de verkiezingswinst van Forum voor Democratie schreef. Volgens de aanklager was de opmerking wel ‘smakeloos’, maar niet strafbaar. De man bood al snel zijn excuses aan en verwijderde het bericht én zijn Facebook-account.

Lees deze column van Geerten Waling: Ophef over FVD is overdreven en onnodig

De Universiteit Utrecht stelde hem op non-actief, maar dinsdag werd bekend dat hij ‘voorwaardelijk strafontslag’ krijgt, wat inhoudt dat hij mag aanblijven mits hij de komende twee jaar niet opnieuw dergelijke uitspraken doet. Volgens de universiteit was ontslag op staande voet niet nodig ‘omdat de docent in het gesprek geloofwaardig heeft gemaakt dat hij zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft’, en omdat hij direct zijn excuses aanbood. Dat heeft de faculteit geesteswetenschappen, waar de docent lesgeeft, in samenspraak met het universiteitsbestuur besloten.

Volgens DUB, een nieuwssite over de Universiteit Utrecht, is de docent na zijn uitlating zelf ook meermaals met de dood bedreigd. De Universiteit Utrecht, die direct afstand nam van de opmerking van de docent, kreeg ruim vierhonderd schriftelijke reacties. In een verklaring op haar website hekelt de universiteit ook diverse commentaren: ‘De universiteit hecht er ook aan te melden dat niet alleen de opmerking van de docent schokkend was, maar dat dit ook geldt voor de toon van een aantal van de reacties die erop volgden.’

Taakstraf geëist tegen Nijmeegse die Baudet bedreigde

De officier van justitie in Amsterdam heeft woensdag 180 uur werkstraf waarvan zestig uur voorwaardelijk geëist tegen de 21-jarige Nijmeegse student Mila van den B., die bedreigende leuzen riep, gericht aan het adres van Thierry Baudet. Tijdens een zogenoemde antiracismedemonstratie in Amsterdam, die vooral was bedoeld om onvrede te uiten over de PVV en Forum voor Democratie, scandeerde de vrouw: ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met die leus heeft de vrouw opgeroepen tot geweld gedaan en zich schuldig gemaakt aan opruiing, vindt het OM. ‘Zij had zomaar iemand op het idee kunnen brengen.’ Volgens de officier van justitie kan ‘het oproepen tot een moord op een politicus (…) in deze tijd niet anders dan als bedreigend worden opgevat’. Hij wees op de aanslag in een tram in Utrecht, twee dagen voor de verkiezingen op 20 maart en de forse verkiezingsoverwinning van Baudets partij. Het OM vindt ook dat de woorden extra bedreigend waren om dat de vrouw haar gezicht had bedekt met een sjaal. Die uitdossing komt bij antifascistische activisten vaker voor.

Ook is de aanklager van mening dat Van den B. met haar gedrag ‘een open zenuw in de samenleving’ heeft geraakt, omdat de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002 door Volkert van der Graaf nog vers in het geheugen ligt. Naar eigen zeggen legde de vrouw uit Nijmegen dat verband pas achteraf. Haar advocaat noemde de leus een ‘onbeheerste uiting van frustratie’ over de verkiezingswinst van FVD, terwijl Van den B. zelf zei dat het ging om ‘een grappig liedje’ over Baudet, die ze beschouwt als een ‘symptoom van racisme en xenofobie’. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Maker lynchfilmpje Sylvana Simons krijg taakstraf

Marcel K., de man die een ‘lynchfilmpje’ maakte over toenmalig kandidaat-Tweede Kamerlid voor DENK Sylvana Simons (inmiddels raadslid in Amsterdam voor de partij BIJ1), kreeg in mei 2017 een taakstraf van 80 uur opgelegd. De rechtbank oordeelde dat het filmpje dat hij op YouTube plaatste een doodsbedreiging was.

K. had daarin het gezicht van Simons gefotoshopt op de hoofden van personen die werden opgehangen door de racistische Amerikaanse beweging Ku Klux Klan. Ook werd de politicus afgebeeld als Zwarte Piet en een naakte Afrikaanse vrouw. De rechtbank sprak van ‘een video met weerzinwekkende inhoud’. Achter een diashow met dergelijke foto’s was het liedje ‘Oh Sylvana’ van de zanger Rob van Daal te horen. Hij stelde dat het liedje over een Russisch meisje ging, maar gaf later toe dat het wel degelijk over Simons ging.

Sinds Simons actie is gaan voeren tegen Zwarte Piet, werd ze geregeld beledigd en bedreigd via sociale media. Het OM veroordeelde twee jaar geleden twintig mensen voor belediging, bedreiging, opruiing of discriminatie aan haar adres, waarbij straffen werden uitgedeeld die varieerden tot werkstraffen en geldboetes van maximaal 450 euro. Ook kreeg ze beveiliging, net als Wilders en Baudet. Of Baudet en Simons nog steeds worden beveiligd, is niet bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.