Cartoons

Pakistanen woest op Wilders, willen boycot Nederland

02 juli 2018Leestijd: 4 minuten

De cartoonwedstrijd met spotprenten van de islamitische profeet Mohammed die Geert Wilders later dit jaar wil houden in de Tweede Kamer, wekt afschuw in Pakistan. In diverse steden zijn Pakistanen de straat opgegaan om te demonstreren, terwijl op sociale media oproepen de ronde doen om de Nederlandse ambassade te sluiten en Nederlandse producten te boycotten.

In Lahore, de tweede stad van Pakistan, gingen zondag tientallen mensen de straat op uit protest tegen het plan van Wilders om spotprenten van Mohammed tentoon te stellen in de Tweede Kamer. Een islamitische jeugdorganisatie roept de Nederlandse overheid en de Verenigde Naties op om in te grijpen, zodat de cartoonwedstrijd, die volgens de Pakistanen ‘de profeet beledigt‘, niet kan doorgaan.

Protesten tegen ‘godslastering’, Wilders noemt demonstranten ‘idioten’

Lees ook dit stuk van Nikki Sterkenburg uit het weekblad

Terecht dat Aboutaleb Pegida-barbecue voor moskee toestond

Vrijdag demonstreerden Pakistanen ook al in de hoofdstad Islamabad, waar ze met protestborden de straat opgingen en foto’s van Wilders vertrapten en in brand staken. Met slogans als ‘#HangGreetWilders (sic)’ ‘Tegen blasfemie van de heilige profeet Mohammed’, ‘Wij houden van Mohammed’ en ‘Godslastering is terreur, geen vrijheid van meningsuiting’ tientallen mannen en kinderen hun ongenoegen. Zelf is Wilders allerminst onder de indruk van de ophef, getuige een tweet waarin hij de demonstranten ‘idioten’ noemt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tegelijkertijd doen op sociale media hashtags als ‘#CeaseDutchEmbassy‘ de ronde, waarin Pakistaanse Twitteraars hun regering oproepen de Nederlandse ambassade in hun land te sluiten. Sommigen roepen ook op de diplomatieke post van Pakistan in Nederland te sluiten, en Wilders te arresteren. Anderen bedreigen hem met de dood of benadrukken dat de islam en de profeet Mohammed, in tegenstelling tot wat de PVV-leider beweert, staan voor vrede en liefde.

 

Pakistanen waren in 2008 woedend toen Wilders Fitna wilde uitbrengen

In 2008, toen Wilders de film Fitna uitbracht ‘om de gevaren van de islam en de Koran te laten zien’, gingen in Pakistan ook al duizenden boze moslims de straat op, onder meer in de stad Karachi. Bovendien riep Pakistan de Nederlandse ambassadeur ter verantwoording over de anti-islamfilm van Geert Wilders.

Fitna protest Pakistan
Bij publicatie Fitna (2008) staken Pakistaanse vrouwen in Karachi een pop in brand die Wilders moest voorstellen. Foto: EPA.

Volgens de Pakistaanse regering had de film ‘niets te maken met het recht op meningsuiting’, en had Nederland de plicht om Wilders tegen te houden in zijn streven om Fitna online uit te brengen. Dat gebeurde overigens niet, al gaf toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) wel aan het niet eens te zijn met Wilders’ film, en zei de publicatie ervan te betreuren.

Cartoonwedstrijd gepland in streng beveiligd, besloten deel Tweede Kamer

Voor de komende cartoonwedstrijd, die later dit jaar op een nog onbekende datum plaatsheeft, is een streng beveiligd, besloten deel van de Tweede Kamer gereserveerd, waar ook de PVV-fractie huist. Zowel Kamervoorzitter Khadija Arib als de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid zeiden onlangs geen probleem te zien in het plan van Wilders. De PVV-leider zei vrijdag al honderden inzendingen binnen te hebben gekregen, waarvan hij een selectie tentoon wil stellen.

De overige cartoons wil Wilders bundelen in een ‘blad à la Charlie Hebdo‘, verklaarde hij vorige week. Het satirische Franse tijdschrift publiceerde ook diverse keren Mohammed-cartoons, en moest dat in januari 2015 bekopen met een aanslag door islamitische terroristen op de redactie, waarbij in totaal twaalf mensen werden doodgeschoten.

Mislukte aanslag op cartoonwedstrijd in Texas waar Wilders sprak

In mei 2015 sprak Wilders samen met onder meer de islamcritica Pamela Geller bij een andere Mohammed-cartoonwedstrijd, in Garland in de Amerikaanse staat Texas. Twee jihadisten openden het vuur en verwondden een agent, maar doodden niemand. Beide schutters werden doodgeschoten. Een video van van Wilders’ toespraak in Garland is verwijderd van YouTube in Pakistan, heeft de videosite per mail aan de PVV-leider laten weten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een jaar na het incident in Garland bleek dat een FBI-agent op de hoogte was van de geplande aanslag, maar niets deed om die te voorkomen. Nederland vroeg de Amerikaanse regering om opheldering over de rol van de veiligheidsdienst, maar kreeg die voor zover bekend niet.

Lees terug: Geert Wilders na ‘Garland’: ik zal nooit buigen voor geweld en terreur

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.