21-jarige Nijmeegse verdacht van doodsbedreiging tegen Baudet

25 maart 2019Leestijd: 5 minuten
Antifascistische demonstranten in Amsterdam. Foto: ANP.

De politie heeft maandag een 21-jarige vrouw uit Nijmegen gearresteerd op verdenking van een doodsbedreiging aan het adres van Thierry Baudet tijdens een zogenoemde antiracismedemonstratie in Amsterdam. In politiek Den Haag is met afschuw gereageerd op de leus van de antifascistische demonstrant.

‘Toen wij die beelden zagen, zijn we in overleg met het OM een onderzoek gestart,’ zegt een politieagente in Amsterdam over de video van de website UP! Network (zie verderop in dit artikel), waarin de dreigende tekst is te horen. ‘In dat onderzoek is nu een 21-jarige vrouw uit Nijmegen aangehouden.’ De politie was zaterdag aanwezig, maar heeft de uitingen niet live waargenomen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel,’ zei premier Mark Rutte (VVD) maandagochtend tegen De Telegraaf. Hij reageert op het filmpje dat sinds zondagochtend rondgaat op sociale media, waarin tijdens de mars ‘Samen tegen racisme’ dreigende spreekkoren gericht aan fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) zijn te horen. ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf,’ roept een demonstrant van de extreem-linkse antifascistische groep AFA, die vanwege een zwarte zonnebril en doek over het hoofd moeilijk herkenbaar is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wilders wil vervolging, Kamerleden reageren met afschuw

Politici reageerden met afschuw op de beelden. PVV-leider Geert Wilders verwees op Twitter naar het proces dat tegen hem loopt vanwege de vraag over ‘minder Marokkanen’ die hij zijn aanhangers vijf jaar geleden voorlegde. ‘Ik zou zeggen @Het_OM oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij.’

Philip van Tijn over de oorzaken voor de winst van Baudet en de reacties daarop: Wat er mis ging vóór 20 maart 2019

Ook andere Kamerleden, van links tot rechts, deelden via Twitter massaal het filmpje en spreken hun afschuw uit. Zo vindt Gert-Jan Segers (ChristenUnie) het ‘bizar hoe bij deze lieden grenzeloze liefde voor vluchtelingen gepaard gaat met een dodelijke haat voor politieke tegenstanders’. Hij benadrukt dat ‘het concept van dit land’ is om ‘geschillen met wóórden’ te beslechten en in vrede te leven ‘met mensen van wie we verschillen’. CDA’er Pieter Omtzigt vindt ‘dit groepsdenken (…) eng en gevaarlijk’. Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten noemt het ‘volstrekt onacceptabel om op te roepen tot geweld. Van politici blijf je af.’ Jetten roept op het debat te voeren, hoezeer mensen het ook ‘fundamenteel met elkaar oneens zijn’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

GroenLinkser Zihni Özdil spreekt van ‘oproepen tot moord’ en vindt het ‘schandelijk dat dit soort clubs meeliepen gisteren: antiracisme is betekenisloos als er een oogje wordt dichtgeknepen bij racisme en fascisme vanuit de andere hoek’. Volgens Lodewijk Asscher (PvdA) zijn ‘bedreigingen aan het adres van politici ongeacht hun partij weerzinwekkend en een aanval op de democratie’. Ook 50Plus-leider Henk Krol vindt dat ‘dreigers onze democratie ondergraven’ en roept collega’s, ‘van welke politieke kleur dan ook’ op om daar ‘vol overtuiging tegen [te] knokken’.

Kamervoorzitter Arib: ‘Maak mij grote zorgen’

Door de oproepen tot geweld tegen Baudet is de veiligheid van de FvD-leider onderwerp van gesprek geworden in politiek Den Haag. ‘Als voorzitter maak ik mij grote zorgen over wat wij zien gebeuren: dat er wordt opgeroepen tot geweld tegen Thierry Baudet, een gekozen volksvertegenwoordiger,’ zei Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) in een verklaring.

Vrijdag kwam een docent geestwetenschappen van de Universiteit Utrecht in opspraak nadat hij de vraag ‘Volkert waar ben je?’ stelde onder een bericht over de verkiezingsoverwinning van Baudet. De universiteit stelde de medewerker nog dezelfde dag op non-actief, maar zondag meldde het Openbaar Ministerie dat de opmerking – een verwijzing naar de moord op Pim Fortuyn door Volkert van der Graaf – waarschijnlijk niet strafbaar is. Wel voegde het Openbaar Ministerie eraan toe dat sprake is van ‘een smakeloze opmerking’. Ook minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) had de Facebook-opmerking vrijdag al veroordeeld. Hij zei dat politici in vrijheid en veiligheid ‘moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen’.

In september 2017 plaatste de politie cameratoezicht bij het huis van Baudet in Amsterdam, nadat de extreem-linkse groep Radicaal Anarchistisch Feministisch Front de voordeur had besmeurd. Activisten uit dezelfde hoek vernielden en bekladden in mei vorig jaar ook al het debatcentrum De Rode Hoed in de hoofdstad, waar een lezing van FvD zou worden gehouden.

NCTV en Baudet zelf doen geen uitlatingen over eventuele beveiliging

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid – die verantwoordelijk is voor de beveiliging van politici – wil geen mededelingen doen over eventuele beveiliging van Baudet en/of zijn huis. Zelf wil de politicus ook niet reageren op de recente dreigende berichten aan zijn adres.

De antifascistische groep AFA neemt geen afstand van de demonstrant die de leus over het doodschieten van Baudet uitriep. ‘Een reactie op één demonstrant vinden wij ongepast zolang invloedrijke politici als Baudet en Wilders hele bevolkingsgroepen demoniseren,’ zegt een woordvoerder van de extreem-linkse groep tegen het AD.

Lees de column van Geerten Waling: Christchurch en de gemakzuchtige ‘betrekkingswaan’

Volgens haar willen de leiders van FvD en PVV ‘liever een witte samenleving’ en leidt het gedachtegoed van beide politici tot aanslagen als in het Nieuw-Zeelandse Christchurch en het Noorse Utoya, waar Anders Breivik in 2011 69 jongeren doodschoot.

De Amsterdamse politie heeft gemeld dat niet alleen het veelbesproken filmpje van UP! Network, maar ook andere beelden worden onderzocht op mogelijk strafbare uitlatingen.