‘Blokkeerfries’ (2017) is Woord van het Jaar 2018

18 december 2018Leestijd: 2 minuten
Anti-Pietbetogers tegengehouden bij Joure - ANP

Het woord ‘blokkeerfries’ is gekozen tot Woord van het Jaar 2018 door woordenboekenuitgever Van Dale. Het woord kreeg ruim de helft (55 procent) van de ruim 28.000 stemmen, veel meer dan de nummer twee ‘yogasnuiver’ (7 procent) en de nummer drie ‘mangomoment’ (4 procent). ‘Blokkeerfries’ is de opvolger van ‘appongeluk’.

Met het winnende ‘blokkeerfries’ is iets opmerkelijks aan de hand: het stamt al uit 2017. In november vorig jaar blokkeerde een groep Friezen de snelweg A7 bij Joure om anti-Zwarte Piet-demonstranten de doorgang te beletten. Daarna was al gauw een nieuw woord geboren.

In het artikel ‘De woorden van 2017 volgens Elsevier Weekblad‘ (19 december 2017) is het woord ‘blokkeerfriezen‘ al vermeld:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dit jaar dook de term pas veelvuldig op in de media, vooral vanwege de rechtszaak tegen de Friezen, dit najaar. Van Dale omschrijft ‘blokkeerfries’ als ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan’. Het is de vraag hoelang ‘blokkeerfries’ in zwang blijft. Slechts weinig van de woorden die de afgelopen tien edities de jaarlijkse verkiezing  wonnen, zijn ingeburgerd geraakt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Benieuwd welke woorden uit 2018 Elsevier Weekblad het meest zijn opgevallen, wat ze betekenen en waar ze vandaan komen? Lees dan nu in het dubbeldikke kerstnummer >> Van ‘bakfietsstad’ tot ‘yogasnuiver’. De opmerkelijkste neologismen en nieuwe samentrekkingen staan in teken van grootsteedse yup én klimaat.