Nederlandse taal

‘Blokkeerfries’ (2017) is Woord van het Jaar 2018

18 december 2018Leestijd: 2 minuten

Het woord ‘blokkeerfries’ is gekozen tot Woord van het Jaar 2018 door woordenboekenuitgever Van Dale. Het woord kreeg ruim de helft (55 procent) van de ruim 28.000 stemmen, veel meer dan de nummer twee ‘yogasnuiver’ (7 procent) en de nummer drie ‘mangomoment’ (4 procent). ‘Blokkeerfries’ is de opvolger van ‘appongeluk’.

Met het winnende ‘blokkeerfries’ is iets opmerkelijks aan de hand: het stamt al uit 2017. In november vorig jaar blokkeerde een groep Friezen de snelweg A7 bij Joure om anti-Zwarte Piet-demonstranten de doorgang te beletten. Daarna was al gauw een nieuw woord geboren.

In het artikel ‘De woorden van 2017 volgens Elsevier Weekblad‘ (19 december 2017) is het woord ‘blokkeerfriezen‘ al vermeld:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit jaar dook de term pas veelvuldig op in de media, vooral vanwege de rechtszaak tegen de Friezen, dit najaar. Van Dale omschrijft ‘blokkeerfries’ als ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan’. Het is de vraag hoelang ‘blokkeerfries’ in zwang blijft. Slechts weinig van de woorden die de afgelopen tien edities de jaarlijkse verkiezing  wonnen, zijn ingeburgerd geraakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Benieuwd welke woorden uit 2018 Elsevier Weekblad het meest zijn opgevallen, wat ze betekenen en waar ze vandaan komen? Lees dan nu in het dubbeldikke kerstnummer >> Van ‘bakfietsstad’ tot ‘yogasnuiver’. De opmerkelijkste neologismen en nieuwe samentrekkingen staan in teken van grootsteedse yup én klimaat.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.