Woede over deal OM met Van der Graaf, minister ‘tevreden’

02 oktober 2018Leestijd: 5 minuten
Volkert van der Graaf. Foto: ANP.

Volkert van der Graaf hoeft zich niet langer fysiek te melden bij de reclassering, maakte het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend. Dat leidt tot veel verontwaardiging, maar minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) is tevreden. Ander opvallend nieuws van dinsdag 2 oktober: Parijs bevriest de tegoeden van de geheime dienst van Iran, het UWV gaat strenger controleren op uitkeringsfraude door arbeidsmigranten en zwaarbewapende beveiliging voor de burgemeester van Haarlem.

Woede over deal OM met Van der Graaf, minister ‘tevreden’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een akkoord bereikt met Volkert van der Graaf over zijn meldplicht bij de reclassering. De man die op 6 mei 2002 Pim Fortuyn vermoordde, hoeft zich niet langer elke zes weken te melden. De voorwaarden voor hem zijn veel soepeler geworden: tot 2020 moet Van der Graaf eens in de acht weken per e-mail een schriftelijk verslag sturen over hoe het met hem gaat. Ook heeft hij elk halfjaar een persoonlijk ‘evaluatiegesprek’ met het OM, meldt het parket vandaag in een persbericht.

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) zegt te begrijpen ‘dat heel veel mensen deze zaak met argusogen volgen’ en daar ‘heel heftige gevoelens bij hebben’. Hij spreekt van een ‘vreselijke (…) politieke moord‘ waarvoor Van der Graaf een ‘fikse straf’ heeft gekregen. Toch is Dekker content met de afspraken: ‘Het OM doet dit alleen als ze er zelf tevreden mee zijn. En als OM tevreden is, ben ik dat ook.’

In mei oordeelde de rechter in Den Haag dat de fysieke meldplicht van Van der Graaf zou komen te vervallen, waardoor hij zou kunnen emigreren. De Nederlandse staat ging in hoger beroep tegen die uitspraak, waarna het OM en Van der Graaf met elkaar in onderhandeling gingen. Nu is de emigratiewens van laatstgenoemde definitief ingewilligd, al is niet bekend of hij ook meteen naar het buitenland zal vertrekken. Het mediaverbod en het contactverbod met de nabestaanden van Pim Fortuyn blijven van kracht. De familie Fortuyn juicht een snel vertrek uit Nederland van Van der Graaf van harte toe.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Diverse politici reageren ontstemd op het nieuws over het akkoord met Van der Graaf. Zo heeft PVV-Kamerlid Gidi Markuszower Kamervragen gesteld aan minister Dekker en minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Hij meent dat Volkert ‘wederom een aanslag op onze democratie pleegt door ons rechtssysteem te tarten en u, die laffe rechters en dat slappe Openbaar Ministerie keihard uitlacht’. Ook vraagt Markuszower waarom het OM onderhandelt ‘met deze gewetenloze moordenaar van Pim Fortuyn‘.

Madeleine van Toorenburg (CDA) oppert een wetsvoorstel om snel een einde te maken aan dit ‘onderhandelingsspel’ tussen het OM en veroordeelde criminelen. Ook Joost Eerdmans, lijsttrekker van de grootste Rotterdamse partij Leefbaar, is verontwaardigd: ‘Achter de rug om van de familie Fortuyn werd deze macabere deal gesloten: een laatste trap na van Volkert tegen ons rechtssysteem.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vier jaar geleden, toen Van der Graaf twaalf jaar – tweederde van zijn celstraf van achttien jaar – had vastgezeten, kwam hij vrij. Sindsdien spande hij diverse malen een kort geding aan, telkens met succes. Zo kwam hij van zijn enkelband af en kwam hij onder de psychische begeleiding uit die hem was voorgeschreven. Naar eigen zeggen waren de voorwaarden die aan zijn invrijheidstelling waren verbonden ‘te streng’.

Frankrijk bevriest tegoeden van de Iraanse inlichtingendienst

Frankrijk heeft de tegoeden van de Iraanse inlichtingendienst bevroren. Dat melden internationale media. De stap is een reactie op de mislukte aanslag op een Iraanse oppositiegroep, tijdens de bijeenkomst ‘Free Iran 2018’, eind juni in de Franse hoofdstad Parijs. Ook zijn de tegoeden van twee Iraanse burgers bevroren die betrokken waren bij de aanslagpoging.

In juni meldde Frankrijk dat het een aanslag had verijdeld op diverse Iraanse oppositieleden. Die hadden in Villepinte, even buiten Parijs, een bijeenkomst met zo’n 25.000 dissidenten. Hoofdverdachte is diplomaat Assadollah Assadi, die werkte op de Iraanse ambassade in Wenen. Hij had een Belgisch-Iraans echtpaar voorzien van explosieven, waarmee ze een aanslag wilden plegen. Zij werden eind juni nabij Antwerpen opgepakt door de Belgische antiterreurpolitie.

Gisteren werd bekend dat Assadi door Duitsland, waar hij werd gearresteerd, mag worden uitgeleverd aan België. Frankrijk, spreekt van ‘een zeer ernstig incident’, en meldt dat een dergelijke geplande aanslag op Frans grondgebied niet onbestraft kon blijven. Vanuit Iran is nog niet gereageerd op de stappen van Parijs.

UWV gaat strenger controleren op uitkeringsfraude

Het UWV gaat strengere controles uitvoeren op fraude met werkloosheidsuitkeringen door arbeidsmigranten. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen volgen op de grootschalige fraude door Poolse arbeidsmigranten die Nieuwsuur vorige maand onthulde.

Volgens Koolmees is het risico op fraude met WW-uitkeringen onder arbeidsmigranten de afgelopen jaren toegenomen, maar heeft het niet de prioriteit gekregen die het nodig had.

In totaal kregen in 2017 330.000 mensen een WW-uitkering. Daarvan gingen er 40.000 naar arbeidsmigranten.

Lodewijk Asscher

Meer achtergrondinfo bij dit onderwerp: Deze bewindslieden hielden Poolse uitkeringsfraude stil

Om de fraude aan te pakken, gaat het UWV beter controleren op adresgegevens. Wie nu een beroep doet op een WW-uitkering hoeft alleen een correspondentieadres op te geven. Of die persoon er daadwerkelijk woont, is dan maar de vraag.

Daarnaast wil Koolmees de rol van tussenpersonen verkleinen. Maar, zo schrijft de minister: ‘Door de rol van malafide tussenpersonen is de fraude ook geraffineerder geworden.’ Het idee is om direct bij de aanvraag van een uitkering met mensen te gaan praten. Mocht er wel een tussenpersoon bij betrokken zijn, dan worden diens gegevens geregistreerd.

Vorige maand werd duidelijk dat duizenden Polen een uitkering ontvangen terwijl ze in Polen zwartwerken of vakantie vieren. Tussenpersonen helpen deze arbeidsmigranten bij het omzeilen van de controles van uitkeringsinstantie UWV.

Zwaarbewapende agenten beveiligen stadhuis Haarlem

Bij het stadhuis van Haarlem zijn dinsdag zwaarbewapende politiemensen aanwezig. Dat heeft te maken met de beveiliging van burgemeester Jos Wienen, zegt het Openbaar Ministerie.

Wienen wordt sinds enige tijd bedreigd en beveiligd. Uit welke hoek de dreiging komt, is nog onbekend, bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

Waarom de beveiliging dinsdag zo zichtbaar is en of de beveiliging is opgevoerd, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. ‘Er is reden ons zorgen te maken over zijn veiligheid. Het Openbaar Ministerie doet geen mededelingen over de manier waarop de burgemeester wordt beveiligd,’ zegt een woordvoerder.