Hoe redt kabinet zich uit kinderpardon-crisis?

29 januari 2019Leestijd: 3 minuten
Fractievoorzitter Gert Jan Segers (ChristenUnie) voor aanvang van het coalitieoverleg - ANP

Coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 komen vandaag opnieuw bijeen om te praten over het kinderpardon. Na een uren durend overleg op maandag waren de vier nog niet tot een oplossing gekomen.

Lees ook deze column van Gerry van der List: ‘Kerkasiel’ in Katwijk ondermijnt de rechtsstaat

CDA, D66 en ChristenUnie willen dat VVD-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers, belast met asielzaken, opnieuw kijkt naar de vierhonderd tot zevenhonderd zaken die zijn afgewezen voor het kinderpardon. Bij veel van deze zaken is volgens de drie partijen het zogenoemde meewerkcriterium veel te streng gehanteerd. Een groot deel van de kinderen in kwestie woont al jaren in Nederland, of is hier geboren. Met steun van de linkse partijen is een Kamermeerderheid voor versoepeling van de regels.

D66 en ChristenUnie willen in elk geval per direct een stop op het uitzetten van asielkinderen totdat er een overeenstemming is bereikt.

In een video op Twitter verklaarde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg woensdag de draai van haar partij. ‘Ik kan niet meer uitleggen dat we overlastgevers niet aanpakken en hele kwetsbare kinderen, zelfs autistische kinderen en gewonde kinderen, blijkbaar wel gemakkelijk in gesloten voorzieningen kunnen zetten om ze vervolgens het land uit te krijgen.’

Artikel gaat verder onder de video:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De VVD is fel tegenstander van een verruiming van het pardon. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet vorige week maandag weten dat wat hem betreft de afspraken hierover in het Regeerakkoord staan. Hij is niet blij met de voorstellen van de coalitiegenoten. ‘Je brengt op deze manier ouders in de verleiding om kinderen weer in de illegaliteit te laten opgroeien.’

Lees ook de column van Gertjan van Schoonhoven: Morele verontwaardiging over Howick en Lili is goedkoop en eenzijdig

Voorafgaand aan het wekelijkse fractieoverleg op dinsdag zei Dijkhoff dat hij zijn fractie ‘nog niks concreets heeft voor te leggen’ over het kinderpardon.

Manier om te profileren

Naar verwachting komen de partijen er op het laatste moment wel uit. Mogelijk wordt daarbij uitgeweken naar een noodoplossing die vaag is omschreven, maar waarin alle coalitiepartijen zich kunnen vinden. Een goed voorbeeld hiervan is de oplossing die op het laatste moment op tafel kwam in de bed-bad-brood-discussie. Concreet betekent dit een tijdelijke uitzetstop en uitstel van een definitief besluit tot juni, wanneer de resultaten van een onderzoek naar het asielsysteem worden verwacht. Met dit compromis is de coalitie eventuele moties uit de Tweede Kamer te slim af en heeft de oppositie het nakijken. Tegelijkertijd hebben de verschillende partijen met de Provinciale Statenverkiezingen in zicht zich weer even kunnen profileren.

Dat betekent dat de VVD dit politieke gevecht verliest, maar de partij zal de uitkomst op de een of andere manier wel aan haar achterban kunnen verkopen, verwacht Carla Joosten, politiek redacteur van Elsevier Weekblad.

Komen de partijen er toch niet uit, dan wacht de coalitie woensdagochtend een lastig debat in de Tweede Kamer. Dat begint om 10.15 uur.

Asielbeleid is streng en rechtvaardig

Naar aanleiding van de zaak over de Armeense asielkinderen Lili en Howick begon presentator Tim Hofman een petitie voor verruiming van het kinderpardon. Die petitie is tot nu toe ruim 253.000 keer ondertekend. Naar aanleiding van de petitie zei premier Mark Rutte (VVD)  in november dat het kabinet niet van plan is om het kinderpardon te verruimen. Hij noemde het Nederlandse asielbeleid toen streng en rechtvaardig.

De discussie over het kinderpardon zet de verhoudingen in de coalitie verder onder druk. Dat begon twee weken geleden, toen Dijkhoff zich kritisch uitliet over het Klimaatakkoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.