‘Harde taal VVD is niets meer dan doorzichtige verkiezingspraat’

14 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Rutte (midden) en Dijkhoff op VVD-congres. Foto: ANP.

De afgelopen dagen werd het nieuws beheerst door stevige uitspraken van VVD-kopstukken Klaas Dijkhoff en Mark Rutte. Vrijdag, tijdens de persconferentie na de ministerraad, deed de premier de wenkbrauwen fronsen toen hij zei dat hij relschoppers die met Oud en Nieuw hulpverleners belagen ‘het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou slaan’.

Zaterdag baarde fractievoorzitter Dijkhoff opzien in een interview met De Telegraaf: hij zei dat de kans ‘nihil’ is dat hij het Klimaatakkoord gaat uitvoeren. Volgens hem zijn ‘gewone mensen’ te weinig gehoord bij het opstellen van de maatregelen die als doel hebben de CO2-uitstoot in 2030 met de helft terug te dringen.

Dijkhoff haalt uit naar ‘drammers’ als Jetten en Klaver

Lees deze column van Geerten Waling terug: Hoogmoed VVD voorspelt diepe, diepe val

VVD bijeen op congres

‘Ik heb geen akkoord! Er hebben mensen een akkoord met zichzelf gesloten en dat hebben ze aan de politiek overhandigd,’ zei Dijkhoff. Hij is vooral sceptisch over de kosten waarmee de ‘klimaattafels’ burgers gaan opzadelen, onder meer wat betreft huisisolatie en brandstofprijzen. ‘Als het alternatief wordt dat ik óf het kabinet óf de burger moet laten vallen: de burger zal ik nooit laten vallen.’ De VVD-fractievoorzitter haalde ook uit naar ‘drammers’ over het klimaat, onder wie hij Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) schaart.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een dag later, zondagochtend bij het televisieprogramma Buitenhof, moest Rutte tekst en uitleg geven over de ferme taal van Dijkhoff. Het waren nadrukkelijk diens eigen woorden, meende de premier, die zei te verwachten dat het kabinet er wel uit komt, en de klimaatdoelen wel degelijk gaat halen. ‘Niet omdat we dat zo leuk vinden of omdat dat van de Amsterdamse elite moet, maar omdat Nederland niet wil dat deze troep wordt doorgegeven aan de volgende generatie.’ Later sprak Rutte nogmaals zijn ergernis uit over de ‘witte wijn sippende elite’, die volgens hem de Amerikaanse president Donald Trump geen kans geeft.

Verkiezingsretoriek of koerswijziging?

De uitspraken van Dijkhoff en Rutte wekten verbazing en verontwaardiging bij zowel coalitiepartners als de oppositie, die in de harde woorden vooral ‘verkiezingsretoriek’ zien. Wat denkt u? Is het niet meer dan een doorzichtige poging om stemmen te winnen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart? Of wijzen de woorden van de VVD’ers wel degelijk op een koerswijziging? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.