Soumaya Sahla, politiek dynamiet voor de VVD, geeft niet op

26 april 2024Leestijd: 6 minuten
Soumaya Sahla. Foto: Robin Utrecht/ANP

Na de verwerping van het beroep tegen het schrappen van haar lidmaatschap, hoopt de VVD af te zijn van Soumaya Sahla. De protegé van Frits Bolkestein was voor PVV-leider Geert Wilders vaak een bron van commotie.

Van trotse protegé van oud-VVD-leider Frits Bolkestein tot uit de partij geduwde lastpak. De liberalen hopen voorgoed af te zijn van Soumaya Sahla. Op 5 april verwierpen ze haar beroep tegen het besluit tot royement door het hoofdbestuur vorig najaar.

Alles was erop gericht om PVV-leider Geert Wilders geen reden meer te geven de VVD te tergen door de partij af te schilderen als beschermer van terroristen. Door Sahla toegang te verlenen tot de Tweede Kamer zou de VVD hem in levensgevaar hebben gebracht, zei Wilders. Het leidde tot ophef. Keer op keer kwamen de liberalen in verlegenheid als Wilders erover begon.

Maar nu blijkt dat de PVV nota bene de eerste partij was die Sahla in 2013 toegang bood tot de Tweede Kamer. Dat gebeurde op een parlementaire hoorzitting georganiseerd door PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Sahla vergezelde de Israëlisch-Amerikaanse hoogleraar recht aan de University of Utah Amos N. Guiora, met wie ze bevriend is.

Een vriendschap die de persoonlijkheid van Soumaya Sahla (40) typeert. Ze is veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie – als 21-jarige werd zij met vrienden opgepakt in het bezit van wapens – maar begon na drie jaar in de gevangenis aan een nieuw leven van studie en netwerken. Tot in de hoogste regionen van de politiek.

Verdwijnt Sahla van het toneel?

Van Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tot Pieter Omtzigt (NSC) en van mentor Frits Bolkestein tot generaal-majoor Frank van Kappen, oud-senator van de VVD. En van BBB-Kamerlid Gijs Tuinman tot rabbijn Aryeh Leib Heintz, pas nog in het nieuws omdat hij werd aangevallen.

Om nog niet te spreken van haar netwerk in de media. Of ze na het verwerpen van haar beroep tegen het VVD-royement van het toneel verdwijnt, zoals de partijtop hoopt, valt te bezien.

Frits Bolkestein en Soumaya Sahla bij de jaarlijkse Chanoeka-viering in Utrecht, 2017. Foto: John van Hamond

Soumaya Sahla gaat geen berg uit de weg

Sahla laat zich door de VVD noch Geert Wilders bang maken en gaat geen berg uit de weg. Haar promotieonderzoek (Rechtsfilosofie) richt zich op de invloed van Aristoteles op het werk van de islamitische filosoof Al Ghazali.

In juni is ze een van de sprekers op het 45ste symposium van de prestigieuze Leidse Veerstichting, een gezelschap dat, aldus de website van de stichting, ‘jonge, ambitieuze studenten en de zogenoemde vormgevers van de maatschappij’ samenbrengt.

Het thema die dag is in het licht van de wederwaardigheden van Sahla pikant: Tussen man en macht. Daarover kan ze aan de hand van haar eigen geschiedenis een boekje opendoen.

Wilders woedend om Soumaya Sahla

Gaandeweg ging de in de Haagse wijk Transvaal opgegroeide Sahla als politiek dynamiet fungeren tussen Geert Wilders en de VVD. Ze had zich dan wel ontpopt tot terreur- en deradicaliseringsdeskundige – haar scriptie waarop ze cum laude afstudeerde, zit om veiligheidsredenen achter slot en grendel in Leiden – maar haar verleden werd haar nog altijd aangerekend. Althans, als Wilders weer eens belletje trok.

Dat ze actief was voor de partij en daardoor toegang had – dat zei Wilders tenminste – tot de Tweede Kamer, was van de gekke. Ze behoorde immers tot de Hofstadgroep, die het begin deze eeuw had gemunt op Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Ze zou hem dus vast nog steeds dood willen. Zoals hij zich ook afvroeg of Dilan Yeşilgöz (VVD) als minister van Justitie en Veiligheid hem wel voldoende zou beschermen. ‘Een VVD’er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen,’ zo heette Wilders haar welkom als minister begin 2022.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Soumaya Sahla moest weg

De telkens oplaaiende commotie rond Sahla leidde tot ergernis bij de VVD. De laatste affaire volgde op een artikel in HP/De Tijd vorig najaar, waarin Frits Bolkesteins neef Martijn Bolkestein Sahla ervan beschuldigde de oud-VVD-leider geld te hebben ‘ontfutseld’. Net als eerder, volgde ophef, inclusief boze e-mails en opzeggingen van partijleden.

In 2019 zei Bolkestein tegen EW dat hij Sahla steunde. Ook financieel. Promotor Andreas Kinneging had op zijn faculteit geen budget meer voor een nieuwe promovendus, waarop de oud-VVD-leider bijsprong. Toen werd niet openbaar dat het ook om geldelijke steun ging. Sahla vond dat privé, maar Bolkestein bevestigde het in het gesprek. Hij had ook een andere studente gesteund.

Volgens Martijn Bolkestein zat het anders en had Sahla zijn oom het geld ‘ontfutseld’. Gealarmeerd door de berichtgeving en nieuwe opwinding rond Sahla verifieerde het VVD-hoofdbestuur dit verhaal bij diezelfde Martijn Bolkestein. Deze hield zijn beweringen staande, waarop de hakbijl viel: Sahla moest weg.

Het VVD-bestuur bleek de inhoud van dat artikel voor waar aan te nemen. ‘In berichtgeving van HP/De Tijd vertelt de familie Bolkestein hoe u financieel heeft geprofiteerd van de goedheid van ons erelid Frits Bolkestein in een voor hem kwetsbare periode. Dit terwijl Frits Bolkestein veel in het werk heeft gesteld u te helpen bij uw tweede kans, zowel in de samenleving als in onze partij. Wij hebben navraag gedaan bij de familie Bolkestein. Zij hebben de juistheid van de berichtgeving bevestigd. Van de VVD kan redelijkerwijs niet gevergd worden uw lidmaatschap te laten voortduren.’

Soumaya Sahla verweet VVD eenzijdigheid

Sahla ging tegen het royement in beroep bij de VVD-beroepscommissie. Bolkestein kon niet meer worden gehoord vanwege zijn verslechterde gezondheid.

Sahla ontkende dat Bolkestein wilsonbekwaam was toen hij haar begon te steunen. Ze verweet het VVD-bestuur geen hoor en wederhoor te hebben gepleegd. De partij had immers alleen bevestiging gevraagd bij de bron van het verhaal: Martijn Bolkestein.

Het VVD-hoofdbestuur benadrukte tegenover de beroepscommissie dat het de belangen van de partijleden zwaarder had laten wegen dan het belang van Sahla. Haar werd verweten dat ze, een jaar nadat ze de luwte in was gegaan, alweer interviews gaf en haar ‘actieve terugkeer’ naar de VVD aankondigde. ‘Dit genereerde weer negatieve aandacht,’ en dat midden in de campagne van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Over die interviews had Sahla naar eigen zeggen tevoren met de VVD overlegd.

De VVD vreesde dat de negatieve publiciteit rond Sahla de partij zou blijven schaden. De commissie van beroep stelt het hoofdbestuur in het gelijk.

Of ze misbruik heeft gemaakt van Bolkestein zegt de commissie niet te kunnen beoordelen. Verdere schade aan de reputatie van de partij moest worden voorkomen, zeker gezien de naderende Tweede Kamerverkiezingen en daarom acht de commissie het royement terecht, aldus de beroepscommissie onder leiding van oud-Kamerlid Willibrord van Beek.

Weggezet als seniele sugardaddy

Sahla voelt zich ‘geofferd op het altaar van de beeldvorming’. Ze vindt dat de VVD de reputatie van Bolkestein en haarzelf heeft beschadigd. ‘Frits wordt weggezet als een seniele sugardaddy en ik als een dief.’ Ze ziet zichzelf na het uitzitten van haar straf en haar verdere ontwikkeling als een voorbeeld van het ‘ontplooiingsliberalisme’ en geeft niet op. Sahla heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen Martijn Bolkestein en is vast van plan terug te keren bij de VVD, nog altijd haar partij.

Frits Bolkestein en zijn vrouw zoekt ze nog altijd op. Het VVD-erelid ziet Sahla  volgens biograaf Dik Verkuil als zijn ‘geestelijk erfgenaam’ en zette haar in zijn testament als erfgenaam voor al zijn boeken. Omdat hij en zijn vrouw elders zijn gaan wonen, heeft Sahla inmiddels honderd dozen vol boeken van de familie ontvangen.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.