‘Geen nieuw kinderpardon…’

07 november 2018Leestijd: 2 minuten
Harbers neemt petitie voor verruiming kinderpardon van kinderrechtenclubs in ontvangst. Foto: ANP.

Er komt geen nieuw kinderpardon, zegt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) vandaag in de Volkskrant. De afgelopen week waren er van allerlei kanten oproepen om uitgeprocedeerde asielkinderen alsnog in Nederland te laten blijven, maar als het aan Harbers ligt, zijn die tevergeefs.

‘Het einde is zoek’ als er een nieuw kinderpardon komt, zegt de staatssecretaris in de Volkskrant. Hij reageert onder meer op de ophef die ontstond over een documentaire van BN’er Tim Hofman, die met het 9-jarige Iraakse jongetje Nemr politici interviewde over zijn angst om te worden uitgezet. Vooral de reactie van VVD-leider Klaas Dijkhoff – ‘Ja, dus?’ – leidde tot woede bij veel Nederlanders.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven uit het weekblad: Tweede Kamer moet weerstand bieden aan emo-pleidooi Tim Hofman

Hofman is ook het gezicht van een burgerinitiatief ‘ voor een kinderpardon dat wel werkt’, dat tot nu toe ruim 200.000 keer is ondertekend. Met de petitie wil Hofman bereiken dat zo’n vierhonderd asielkinderen – net als Nemr moeten ze allemaal het land uit, al zijn ze hier door geboorte of meer dan vijf jaar verblijf volledig ‘geworteld’ – alsnog mogen blijven. Onder meer het ‘kerkasiel’ dat een uitgeprocedeerd Armeens gezin in Den Haag krijgt, en de eerdere controverse rond de Armeense kinderen Lili en Howick – die mochten blijven nadat Harbers zich beriep op zijn discretionaire bevoegdheid – zorgen ervoor dat de druk op de staatssecretaris toeneemt.

Harbers wil niet toegeven: nieuw kinderpardon ondermijnt draagvlak

Toch is Harbers niet van zins daaraan toe te geven: hij vreest dat een nieuw kinderpardon ertoe leidt dat ouders hun kinderen gaan inzetten als ‘pion’ om toch een verblijfsvergunning te krijgen. Ook denkt hij dat het draagvlak voor het asielbeleid verdwijnt als hij terugkomt op eerder gemaakte afspraken. Het verzoek om nog eenmaal met de hand over het hart te strijken voor de huidige groep kinderen, om daarna de regeling voor asielkinderen te verbeteren, ziet hij evenmin zitten. ‘Dan blijf je om de vijf jaar met een pardon komen,’ zegt hij, verwijzend naar het generaal pardon in 2007 en het kinderpardon in 2013.

Wat vindt u? Moet Harbers nog één laatste keer toeschietelijk zijn, of moet hij voet bij stuk houden? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.