Gerry van der List Premium Corner

Zet het bier alvast koud, Klaas Dijkhoff komt weer tof doen

23 juli 2018

Raymond Gradus is tegen afschaffing van de dividendbelasting. Wat geldt voor heel veel Nederlanders, dus zo bijzonder is dit niet. Wel enigszins opmerkelijk is dat de oud-directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA deze mening naar buiten heeft gebracht en daarmee openlijk kritiek heeft geuit op een besluit van het kabinet. De regeringspartijen hebben tot nu toe namelijk de gelederen vrij goed gesloten weten te houden. Zo moet in de ChristenUnie en het CDA flink worden gemord over de staatswiet. Maar begrijpelijke ergernis over de overheid als drugsdealer blijft grotendeels binnenskamers.

Ook in de VVD – toch al zelden een forum voor diepgaande debatten – blijft het vooralsnog relatief rustig. Premier Mark Rutte worden blijkbaar zijn compromissen gegund. Terwijl er toch volop reden voor liberale zorgen bestaat. Bijvoorbeeld over de Klimaatwet. Ondanks de prominente rol van oud-partijleider Ed Nijpels als klimaatgoeroe kunnen VVD’ers onmogelijk blij zijn over de dwangmaatregelen en excessieve kosten.

Klaas Dijkhoff probeert de zaken in elk geval van de zonnige kant te belichten. De VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer twitterde vorige maand een filmpje waarin het VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz de loftrompet stak over de nieuwe wet. De voormalige SP’er, die tegenwoordig voor liberaal klimaatexpert doorgaat, vond de plannen om de planeet te redden ‘gaaf’. Dijkhoff knikte goedkeurend. Nu maar afwachten of hij net zo vrolijk kijkt als Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet straks welsprekend uiting geeft aan de bij de VVD-achterban ongetwijfeld breed levende scepsis over het prijzige streven naar een ­‘klimaatneutrale’ samenleving.

Volkse uitdrukkingen en ‘Klaasbrief’ typerend voor VVD-kroonprins

‘Gaaf’ is een populair VVD-woord geworden. Rutte bijvoorbeeld is er dol op. Het past ook goed in het vocabulaire van de door hem aangewezen kroonprins. Dijkhoff wil graag gewoon overkomen en gooit daarom voort­durend volkse uitdrukkingen in de strijd. Dit blijkt ook uit de eerste editie van de ‘Klaasbrief’, een mail waarin de fans op de hoogte worden gehouden van de verrichtingen van de politicus.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.