Europese Unie

Spanje reageert hard op gewelddadige bestorming illegalen

23 augustus 2018Leestijd: 3 minuten

De Spaanse regering komt verrassend hard uit de hoek in reactie op de meer dan honderd Afrikanen die woensdag over het hek van de Marokkaans-Spaanse grens in Ceuta klommen en zo de enclave wisten binnen te dringen.  De immigranten gebruikten bij hun bestorming fors geweld tegen de politie. Ze worden snel naar Marokko uitgezet.

De Afrikaanse illegalen gooiden onder meer met een soort molotovcocktails naar politieagenten. Daarbij liepen zeven agenten brandwonden op.

Immigranten juichend naar opvangcentrum

De regeringsleider van de Spaanse enclave in Noord-Afrika Juan Jesús Vivas sprak van ‘extreem veel geweld’ dat met de bestorming gepaard ging. Op videobeelden is te zien hoe bebloede migranten (waarschijnlijk door het prikkeldraad op het hek) juichend naar het opvangcentrum in Ceuta lopen. Er werden leuzen gescandeerd als ‘I love Spain’. Sommige asielzoekers hadden zichzelf in vlaggen van de Europese Unie (EU) en Spanje gewikkeld.

De uitzetting kan worden uitgevoerd op basis van een akkoord tussen Spanje en Marokko dat stamt uit 1992. Daarmee neemt Marokko mensen terug die illegaal Spanje zijn binnengekomen.

Ceuta, 17 kilometer ten zuiden van de Spaanse kust, heeft een grens van ruim 6 kilometer met Marokko. Immigranten probeerden daar al talloze keren doorheen te breken, om zo hun weg naar de EU te banen zonder eerst de Middellandse Zee te hoeven oversteken. In veel gevallen waren dat soort bestormingen succesvol. Hetzelfde geldt voor de andere Spaanse enclave Melilla. Tot dusver wisten in 2018 zo’n 3.800 migranten in de enclaves door te dringen. Volgens cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kwam zo’n 14 procent van het totaal aantal van 27.600 asielzoekers via deze weg de Europese Unie binnen.

Begin deze maand drongen zo’n zeshonderd asielzoekers met geweld Ceuta binnen. De politie verklaarde achteraf dat het geweld van ‘ongekende proportie’ was, en de grootschaligste bestorming tot nu toe. In het opvangkamp in Ceuta is plek voor zeshonderd personen, maar het zit al geruime tijd vol. Het duurt vaak meer dan een jaar voordat migranten worden overgebracht naar het Spaanse vasteland. Rond Ceuta en Melilla staan hoge hekken, maar dat weerhoudt asielzoekers er niet van om te proberen er binnen te dringen.

EU-deal: meer geld naar Marokko en Spanje

Tijdens een eerder bezoek aan Spanje sloot de Duitse bondskanselier Angela Merkel een deal met de socialistische Spaanse premier Pedro Sánchez. Doel is om Marokko, waar de enclaves liggen, bij het probleem te betrekken. De Europese Commissie heeft Marokko al 55 miljoen euro toegezegd, en daar komt waarschijnlijk nog een bedrag bovenop.

Het geld moet worden gebruikt om Marokkaanse grensbewakers te trainen hoe zij asielzoekers kunnen onderscheppen voordat zij het land via de enclaves verlaten. Volgens de Europese Commissie is de financiële ondersteuning onderdeel van een ‘operatie op de lange termijn’. De EU wil al langere tijd meer geld naar Noord-Afrikaanse landen overmaken in ruil voor het terugnemen van migranten. Waarschijnlijk krijgt Marokko de eerste som geld in het najaar, en volgend jaar nog een bedrag. Eerder liet voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker al weten ook geld aan Spanje te willen overmaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.